Social

1 din 10 tineri din Generația Z are intenția de a începe o afacere anul acesta

Jumătate dintre tinerii români care au luat în calcul să investească în propria afacere rămân motivați și dornici, în pofida lipsei resurselor financiare. Peste o treime (36%) din Generația Z amână însă intenția de a-și deschide o afacere.

Generațiile Z și Millennials se focusează mai mult pe avere decât sănătate sau timp liber/ FOTO: pixabay.com


 

Jumătate dintre tinerii români care au luat în calcul să investească în propria afacere rămân motivați și dornici, în pofida lipsei resurselor financiare, care este și principalul obstacol identificat de cea de-a treia ediție a studiului anual „Insights PulseZ”.


 

Pentru realizarea studiului, specialiștii au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România născuți între 1995 și 2010 pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor din Generația Z (persoanele născute între 1995 și 2010), precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor.


„Impactul pe care îl are lipsa resurselor financiare asupra elanului antreprenorial al tinerei generații este important, însă nu este o noutate. Mediul economic este puternic afectat și accesul la resurse este limitat și mai mult, comparativ cu anii anteriori. Un semnal important este, în opinia mea, percepția legată de lipsa de cunoștințe care să îi ajute să facă primii pași pentru pornirea propriei afaceri, precum și lipsa suportului mentorilor. Aici este un vast câmp de acțiuni și trebuie să ne extindem eforturile prin programul național antreprenorial cu sprijinul mediului de afaceri,” a declarat Dragos Petrescu, Președintele Romanian Business Leaders și Lider de proiect Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Relaxarea restricțiilor schimbă optica în privința sustenabilității

La momentul efectuării unei achiziții peste jumătate dintre participanții la studiu afirmă că acordă importanță și urmăresc ca brandul pe care îl au în atenție să fie sustenabil, procentul fiind însă în scădere față de anul trecut, 53% față de 61% în 2021.


„Prezentul studiu relevă pentru România o generație dornică de a-și lăsa amprenta la nivel de societate, atentă la valori precum sustenabilitatea, care caută o carieră unde în primul rând contează ceea ce fac și abia apoi pachetul salarial. Alte concluzii desprinse sunt:  lipsa motivației intrinseci în ceea ce privește job-ul, nevoia de mentori și de structură în a aborda un proiect pe termen lung.  Eu văd în aceste rezultate ale studiului un semnal de alarmă la care managerii de azi ar trebui să fie atenți și să vină în întâmpinarea noilor generații cu viziune, inspirație și direcții care să facă munca tinerilor relevantă și plină de sens”, a declarat Dan Schipor, Partener Business Advisory pentru BDO România.

În privința comportamentelor sustenabile indirecte, ponderea celor care folosesc mai des mijloace de transport în comun decât mașina (40%) este aproape la același nivel ca anul trecut, în schimb cei care merg pe jos (55%) sau aleg să meargă cu bicicleta sau trotineta distanțele scurte (17%) au scăzut considerabil de la 70% și respectiv 25%.


Intențiile de achiziții sunt în creștere

Jumătate dintre tineri își păstrează sau sporesc nivelul cheltuielilor efectuate în comparație cu anul trecut, cea mai importantă creștere a bugetelor alocate fiind semnalată la mâncarea comandată cu livrare (17%). Creșteri semnificative, de 16% și 15%, s-au înregistrat pentru electronice, produse IT&C și gadgeturi și respectiv produsele de fashion, ambele categorii având aproape jumătate (47%) dintre respondenți care au menținut același nivel.

„Contrastul între dorința de a reduce cheltuielile și creșterea semnificativă a cheltuielor apare în primul rând datorită inflației accentuate pe care o resimțim cu toții la nivel de societate, inclusiv la nivelul tinerilor. După părerea mea, situația economică actuală este cea care blochează dorința tinerilor de a începe imediat propria afacere, iar o treime dintre ei preferă să amâne această decizie pentru mai târziu, când condițiile ar putea fi mai prielnice”, a declarat Monica Muscă, antreprenor, Managing Partner First PR Agency.


Dacă intențiile de achiziții sunt în creștere pentru 16% dintre respondenți, la nivelul intențiilor de demarare a propriei afaceri, ediția din acest an a studiului arată că stagnează numărul tinerilor care nu intenționează sau nu sunt încă deciși să pornească un business. Peste o treime dintre respondenți afirmă că au intenția de a-și deschide propria afacere, însă nu în următorul an. 

CITEȘTE ȘI:

Efectul social media asupra Generației Z: 1 din 5 tineri își dorește să devină celebru

„Goana după bani!” Generațiile Z și Millennials se concentrează mai mult pe avere decât pe sănătate sau pe timp liber

Ultimele Stiri
abonare newsletter