Social

Victimele violenței domestice vor putea beneficia de locuințe sociale. Centru pentru victimele agresiunii, deschis în Cluj

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca victimelor violenţei domestice să le fie acordate locuinţe de necesitate şi locuinţe sociale.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca victimelor violenţei domestice să le fie acordate locuinţe de necesitate şi locuinţe sociale/ Foto: pixabay.com Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea ca victimelor violenţei domestice să le fie acordate locuinţe de necesitate şi locuinţe sociale/ Foto: pixabay.com

 

Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens Legea locuinţei nr.114/1996.


 

Conform celor adoptate, locuinţele sociale vor putea fi repartizate de către autorităţile administraţiei publice locale, pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, şi victimelor violenţei domestice. Acestea vor putea beneficia de locuinţe sociale numai până la data finalizării partajului prin una din modalităţile prevăzute de lege.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„În 2021 au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de poliţiştii care au intervenit şi, din păcate, aproape unul din trei ordine de protecţie este încălcat, iar 84% dintre faptele de loviri sau violenţe s-au întâmplat la domiciliu. Combaterea violenței împotriva femeilor înseamnă includerea victimelor în categoria celor care pot cere locuințe sociale sau de necesitate. Prin această lege victimele vor avea acces la un spațiu sigur, în locuințe sociale (pe termen lung, inclusiv dacă se relochează în alt județ) sau în cele de necesitate (pe durata ordinului de protecție). Vor avea un spațiu care le oferă posibilitatea ieșirii din situația de vulnerabilitate și transferul către o viață independentă”, a declarat coinițiator al proiectului.

Victimele violenţei domestice vor putea fi cazate gratuit în locuinţe de necesitate disponibile numai în măsura în care autorităţile administraţiei publice locale nu deţin locuri de cazare disponibile, destinate acestor victime, în locuinţe protejate sau altele asemenea, mai prevede proiectul.


Camera Deputaţilor este for decizional.

Centru pentru victimele violenței domestice, deschis în Cluj

Un centru destinat victimelor violenței domestice a fost deschis la mijlocul lunii mai în Cluj.


Acesta a fost înființat și operaționalizat în cadrul proiectului european „VENUS - împreună pentru o viață în siguranță!” destinat combaterii acestei forme de violență prin crearea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate.

„Începând de astăzi victimele violenței domestice pot apela cu încredere la specialiștii D.G.A.S.C.P. Cluj întrucât spațiul pus la dispoziție de către Consiliul Județean este pregătit pentru a le primi și a le oferi atât găzduire cât și celelalte servicii sociale conexe de care au absolută nevoie: consiliere psihologică și juridică, ajutor pentru integrarea pe piața muncii etc”, a declarat la mijlocul lunii mai Alin Tișe, președintele CJ Cluj.


Spațiul este destinat unui număr de șase victime ale violenței domestice, perioada de găzduire fiind de până la un an.

Pentru a accesa serviciile oferite în cadrul locuinței protejate persoanele trebuie să aibă calitatea de victimă a violenței domestice în formele prevăzute de lege și în legătură cu toate tipurile de relații familiale/sociale/parteneriale, de rudenie/afinitate, pe care victima le are cu celelalte persoane.

 

CITEȘTE ȘI:

Centru pentru victimele violenței domestice, deschis la Cluj! Vor primi consiliere psihologică și juridică

Cifre ÎNGRIJORĂTOARE. 1 din 2 copii este victima VIOLENȚEI domestice în familie

426 de femei și fete, ucise în ultimii 8 ani de un membru al familiei, în România

Ultimele Stiri
abonare newsletter