Sănătate

Pas nou pentru Spitalul Regional Cluj! Legea care aprobă contractul de finanțare cu BEI, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea Contractului de finanţare al Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii.

Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Cluj Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență Cluj

 

 


Contractul a fost semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021.

 


Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net al construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.


Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 - 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în maxim 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de agenţie de implementare (promotor), acestuia delegându-i-se întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea proiectului şi utilizarea fondurilor alocate.


Cum va arăta Spitalul Regional de Urgență?

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea șapte niveluri - subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării.

Unitatea medicală va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde, precum și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.

Terenul pe care va fi construit spitalul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012.

„Forul județean a mutat de pe amplasament un depozit de muniție, a demolat clădirile existente pe teren, a întocmit toate documentațiile juridice și de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină. Totodată, administrația județeană a asumat și suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branșamente și racorduri la rețelele de utilități. În plus, Consiliul Județean s-a asigurat de cuprinderea, în cadrul Proiectului Centurii Metropolitane clujene a minim două căi rutiere de acces spre amplasament, una din DN1 și alta pe latura de est”, arată reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Spitalul, la 10 km de centrul Clujului

Spitalul va fi construit în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj-Napoca, iar în cadrul unității medicale se vor desfăşura şi activităţi didactice, prin Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, cu o suprafață utilă de 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp.

De asemenea, va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol, o stație de autobuz, iar în parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Spitalul Regional de Urgență Cluj ar urma să deservească absolut toată patologia. Din cele 849 de paturi plănuite, 744 vor fi destinate pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, iar 60 paturi merg în Unitatea de Primiri Urgențe. Vor fi 70 de cabinete pentru ambulatoriu, 15 cabinete şi 12 paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale. Se estimează că Spitalul Regional de Urgență va fi funcțional în anul 2027.

CITEȘTE ȘI:

Spitalul Regional va aduce 7.000 de mașini ÎN PLUS zilnic pe cel mai aglomerat drum din țară. Accesul – de pe DN, centura metropolitană sau cu metroul

A fost semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, în valoare de 305 mil. €, cu Banca Europeană de Investiții

Ultimele Stiri
abonare newsletter