Sănătate

Organele unui pacient în moarte cerebrală, prelevate de medici din Cluj. Mai multe vieți vor fi salvate

Un pacient în moarte cerebrală va salva viața mai multor persoane, după ce organele sale au fost prelevate de medici din Cluj, Târgu Mureș și București. Rinichii săi se află acum la Institutul de Transplant Renal din Cluj.

Organele unui pacient în moarte cerebrală, prelevate de medici din Cluj. Mai multe vieți vor fi salvate/ Sursă foto: depositphotos.com Organele unui pacient în moarte cerebrală, prelevate de medici din Cluj. Mai multe vieți vor fi salvate/ Sursă foto: depositphotos.com

 

 


A doua prelevare multi-organ şi ţesut din 2022 a avut loc vineri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 


Aici au participat mai multe echipe de medici, iar una dintre acestea este din Cluj. După prelevarea organelor de la un bărbat în moarte cerebrală, rinichii au fost aduși la Institutul de Transplant Renal Cluj.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii, cornee şi os de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 66 de ani, internat în Secţia Clinică ATI. Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, corneea a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, iar osul a fost trimis la Banca de ţesut Colentina”, a anunţat, sâmbătă, SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.


Potrivit sursei citate, intervenţiile au fost realizate de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni pentru ficat (coordonată de dr. Guenadiy Vatachki), de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi (coordonator dr. Pop Dan), de echipa de prelevare de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice pentru cornee (coordonată de dr. Cristina Poroşanu) şi de echipa medicală de la Banca de ţesut Colentina pentru os (coordonată de dr. Ionuţ Teodoriu).

„Mobilizarea tuturor echipelor medicale a fost maximă în aceste momente dificile, făcând posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă, continuând lupta pentru viaţă şi pentru a reda speranţa acolo unde s-a instalat disperarea. Transplantul înseamnă viaţă”, arată SCJU Târgu Mureş.


Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O nouă șansă la viață. Rinichii unui bărbat mort în urma unui atac cerebral au salvat viața a doi bolnavi aflați în dializă, la Cluj

Premieră medicală: intervenție endoscopică la un copil de 2 ani, realizată de medici clujeni. Copilul a primit șansa la o viață normală

Ultimele Stiri
abonare newsletter