Sănătate

Premieră medicală: intervenție endoscopică la un copil de 2 ani, realizată de medici clujeni. Copilul a primit șansa la o viață normală

La Cluj-Napoca a avut loc o premieră medicală, ce dă șansa la o viață nomală unui copil de 2 ani și jumătate. Intervenția endoscopică a fost folosită pentru prima dată în cazul unui pacient atât de mic.

Premieră medicală! Un copil de 2 ani a primit o șansă la o viață normală datorită unei echipe de medici din Cluj


 

O echipă complexă de specialiști din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca a reușit în preajma Sărbătorilor de Iarnă, o premieră medicală ce dă șansa la o viață nomală unui copil dintr-un centru de plasament din județul Sălaj.


 

Profesorul Marcel Tanțău alături de echipa sa au efectuat o intervenție endoscopică la copilul de doi ani și jumătate diagnosticat cu acalazie, o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea
pacientului de a manca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.


Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, procedura endoscopică efectuată post operator, asta după ce în luna ianuarie a acestui an copilul a trecut printr-o operație chirurgicală care din păcate nu a dat rezultate și în urma căreia starea micuțului s-a agravat. Înainte de intervenția endoscopică pacientul era alimentat doar prin perfuzii.

Pentru efectuarea acestui gen de procedură Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău s-a pregătit alături specialiști din domeniu în Japonia. Tehnica folosită pentru această intervenție e practicată de puțini specialiști în Europa și în lume, ea a fost folosită pentru prima dată în urmă cu 13 ani.


Pentru ca această intervenție să aibă loc a fost convocat un consiliu multidisciplinar în cadrul căruia au fost expuse toate avantajele și riscurile acestei proceduri.

Copilul este instituționalizat în cadrul Direcției de Protecție și Asistență Socială Sălaj și starea lui de sănanate era monitorizată în cadrul unui centru de boli rare din Zalău.


Reușita acestei proceduri a fost întărită de experiența acumulată în cele aproximativ 200 de intervenții endoscopice de acest gen efectuate până acum la pacienți adulți și peste 10 la pacienți pediatrici de către Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău.

Echipa medicală care a făcut posibilă această premieră va fi prezentă maine, 29 decembrie 2021, ora 12, la conferința de presă organizată în amfiteatrul Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca pentru a vă oferi mai multe detalii despre procedura folosită și despre evoluția și starea de sănătate actuală a pacientului.

CITEȘTE ȘI:

Premieră în România, la Cluj: un autotransplant renal. Chirurgii au scos organul, l-au curățat, l-au pus la loc

Premieră medicală, la Cluj. Pacientă cu probleme la inimă, salvată printr-o procedură fără bisturiu

Ultimele Stiri
abonare newsletter