Sănătate

Cât va dura valul 5 al pandemiei în România? Șefa INSP: „Minim două luni va dura”

Valul cinci al pandemiei de COVID-19 ar putea fi mai scurt decât precedentele, dar s-ar putea depăşi un milion de infectări în această perioadă, a avertizat șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Cât va dura valul 5 al pandemiei în România? Șefa INSP: „Minim două luni va dura” Cât va dura valul 5 al pandemiei în România? Șefa INSP: „Minim două luni va dura”

 

 


Șefa Institutului Național de Sănătate Publică este de părere că valul 5 al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele. 

 


„Cu cât merge exponențial și crește mai mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populație pe care, vrem, nu vrem, o imunizează și atunci sigur că se va duce mai brusc în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc, și coboară brusc și nu durează foarte mult. Este greu de spus (cât va dura), dar minim două luni va dura”, a declarat Adriana Pistol pentru DIGI24.

Ea a mai precizat că în următoarea perioadă s-ar putea depăși un milion de infectări, însă acest lucru depinde de respectarea tuturor măsurilor de protecție.


„Vom reface (estimările - n.r.), dar există posibilitatea să fie mai mult de un milion. Depinde de respectarea tuturor măsurilor, de ce facem fiecare dintre noi”, a adăugat șefa INSP.

Se va termina pandemia în 2022?

Întrebată ce părere are despre medicii care susțin că pandemia se va termina în anul 2022, Adriana Pistol a declarat că nu este un moment bun pentru a face astfel de estimări din cauza apariției tulpinei sud-africane, Omicron.


„Apariția acestei noi tulpini Omicron mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abțin, pare că totuși acest virus are capacități de dobândire a tot felul de mutații, încât este periculos să speculăm”, a spus Adriana Pistol.

În momentul de față, în România numărul cazurilor de infectare cu tulpina Omicron este în creștere. Vineri, 7 ianuarie, au fost confirmate alte 112 cazuri noi, iar numărul total de cazuri a ajuns la 295.


 

CITEȘTE ȘI:

Clujul rămâne în topul județelor cu cele mai multe cazuri de COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore

A fost prelungită starea de ALERTĂ. Măștile medicale sau FFP2 sunt obligatorii peste tot începând de azi

Numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă CREȘTERE! Peste 6.000 de persoane, confirmate în ultimele 24 de ore

Octavian Jurma, avertisment despre tulpina Omicron: „Mă tem însă că Omicron este mai degrabă un cal troian decât un virus obișnuit”

abonare newsletter