Sănătate

Valul Omicron al Covid-19 rămâne o amenințare pentru copii. Medic: „Impactul deschiderii școlilor se va vedea de săptămâna viitoare”

Creșterea internărilor în valul 5 rămâne una accentuată în rândul copiilor, numărul fiind de două ori mai mare față de săptămâna trecută, atrage atenția medicul Octavian Jurma.

Omicron, „cea mai periculoasă variantă pentru copii de până acum”. Omicron, „cea mai periculoasă variantă pentru copii de până acum”.

 

 


„Această creștere este cu atât mai amenințătoare cu cât impactul deschiderii școlilor se va vedea abia de săptămâna viitoare. Ar fi un miracol în sine ca numărul de internări să fie sub media numărului de cazuri confirmate.

 


De la începutul pandemiei și până acum, numărul de internări în spitale a fost mereu peste cel al cazurilor. În valul 4-Delta, numărul de spitalizări a început să crească vizibil înainte de curba confirmărilor (cazurile din vară au fost mult subestimate ca să justifice relaxările), dar vârful spitalizărilor apare cam la o săptămână după vârful cazurilor.

În valul 5-Omicron, debutul valului de infectaâări este atât de abrupt încât valul de internări va rămâne cu cel puțin o săptămână în urmă, dar se vede deja o ușoară creștere a numărului zilnic de spitalizați. Creșterea spitalizărilor este însă mult mai accentuată în rândul minorilor, unde internările COVID-19 au crescut de la 55 la 95 (aproape de 2x) față de săptămâna trecută”, a scris Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook.


Numărul spitalizărilor Omicron, mai mare decât cel din valul 4?

El mai este de părere că numarul de spitalizări din valul 5, chiar dacă va ramane sub numărul mediu de cazuri, tot va depăși numărul maxim de spitalizări din valul 4.

„Cert este că știm mult prea puțin despre tulpina Omicron ca să ne permitem să ne relaxăm și să o catalogăm ca fiin doar o gripă. E trist de altfel că am evoluat în 2 ani de pandemie de la «e doar o gripă», la «e doar o gripă și vaccin natural». E revoltător că suntem obligați să ne trimitem copiii în clase, unde știm că elevii sau profesorii infectați nu pot fi testati și izolați.


Coaliția actuală de guvernare nu a fost în stare să își asume responsabilitatea pentru certificatul verde și siguranța în școli, dar are tupeul să invoce grija pentru viitorul copiilor noștri când îi forțează să se infecteze cu cea mai periculoasă variantă pentru copii de până acum”, a mai explicat medicul.

CITEȘTE ȘI:

Organizația Mondială a Sănătății: Omicron, o boală mai puțin severă, nu trebuie considerată „o formă ușoară”

abonare newsletter