Sănătate

Vaccinarea, INSUFICIENTĂ pentru tulpina Omicron. Riscul de îmbolnăvire cu noua variantă de coronavirus, considerat „foarte ridicat”

O acţiune puternică este urgentă în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece „vaccinarea singură nu va fi suficientă”, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Îngrijorări legate de noua tulpină Omicron. Îngrijorări legate de noua tulpină Omicron.

 

 


 

„În situaţia actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.


 

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la „foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.


Previziuni sumbre legate de noua tulpină

Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel „gestionabil”, ECDC a cerut din nou o „reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri „non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acoperă restricţiile în general.


„Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Conform ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă „rămân o prioritate”.

CITEȘTE ȘI:

ALERTĂ! Noi cazuri cu varianta Omicron în România. 11 persoane, infectate cu noua tulpină

Ultimele Stiri
abonare newsletter