Sănătate

Doza booster oferă o protecţie de 70-75% împotriva formei uşoare de COVID-19 a variantei Omicron

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 oferă o protecţie de 70-75% împotriva formei uşoare de COVID-19 provocate de varianta Omicron a coronavirusului.

 

Doza booster oferă o protecţie de 70-75% împotriva formei uşoare de COVID-19 provocate de varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat vineri Agenţia de securitate sanitară din Marea Britanie (UK Health Security Agency), în ziua în care această ţară a înregistrat un record al noilor cazuri de COVID-19 după luna ianuarie.


În analiza efectuată pe 581 de persoane infectate cu varianta Omicron, schema iniţială de două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca a relevat niveluri mult mai reduse ale protecţiei împotriva infecţiei simptomatice, în comparaţie cu protecţia oferită împotriva variantei Delta. Dar după administrarea dozei booster eficacitatea împotriva infecţiei simptomatice a ajuns la 70-75%, indiferent de serul folosit pentru schema iniţială de vaccinare, au remarcat experţii britanici.

Marea Britanie a înregistrat vineri 58.194 de noi cazuri de COVID-19, un record după 9 ianuarie. Numărul total al cazurilor de infectare cu varianta Omicron confirmate în această ţară a ajuns la 1.265, faţă de 817 cu o zi în urmă.


Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unor studii realizate în laborator, că vaccinul lor „este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar aceasta variantă probabil nu este neutralizată suficient după două doze.

„Deşi două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecţie împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecţia este ameliorată cu o a treia doză de vaccin”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla. 


Pfizer şi BioNTech au în plan să realizeze până la sfârşitul lunii martie un vaccin adaptat acestei noi variante.

CITEȘTE ȘI:

De ce persoanele supraponderale riscă forme severe de COVID-19? Un studiu explică numărul mare de decese

Când ar putea începe noul val Omicron în România? Epidemiolog: „E foarte posibil să fie un val al copiilor și al tinerilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter