Sănătate

De când se pot românii vaccina GRATUIT antigripal? Vezi ce categorii de persoane au prioritate

Potrivit Ministerului Sănătății, campania anuală de vaccinare antigripală gratuită va începe săptămâna viitoare.

 

 


Ministerul Sănătății precizează că pentru acest sezon se intenţionează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, prin utilizarea unui număr de aproximativ 2 milioane de doze.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada ce vine să fie livrate alte 1.000.000 de doze pentru continuarea imunizărilor. Potrivit sursei citate, repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranşe, la fel ca în anii trecuţi.


Astfel, direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

"Deşi procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziţia vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract. Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor şi începerea în regim de urgenţă a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creşterii cantităţii de vaccin cu alte 700.000 milioane de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi cerere", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.


Vârstinicii și persoanele cu boli respiratorii vor fi imunizate primele

În cadrul campaniei de vaccinare gratuite, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID şi face parte din categoriile la risc poate primi şi vaccinul gripal.


De asemenea, arată MS, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măştilor de protecţie în locuri aglomerate şi spaţii închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

CITEȘTE ȘI


Gest neașteptat făcut de un clujean salvat de medici din ghearele morții! Ce le-a transmis bărbatul salvatorilor după externare

Ultimele Stiri
abonare newsletter