Sănătate

Vaccinarea cu doza 3 ar putea începe de săptămâna viitoare. Ce fac cei vaccinați cu AstraZeneca?

Medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat marți, 21 septembrie, că se ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, precizând că aceasta ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.

 

 


Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.

Valeriu Gheorghiță a spus că Agenția Europeană a Medicamentului urmează să ia o decizie în acest sens în 4 octombrie, însă, având în vedere evoluția epidemiei în România, autoritățile doresc să devanseze acest termen. Conform medicului, o decizie în acest sens se va lua în această săptămână, acesta precizând ulterior că vaccinarea cu doza 3 ar putea începe chiar de săptămâna viitoare.


„România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România. La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna, pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager, repet, în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o conferință de presă.

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, a precizat că pentru doza 3 programarea se va face prin platforma națională de vaccinare, persoanele eligibile pentru rapel, care să îndeplinească criteriul de cel puțin 6 luni de la dozele inițiale, sunt cele care au fost vaccinate de la final de decembrie și până în martie inclusiv, adică aproximativ 1.100.000 de persoane.


„Vorbesc de persoane peste 65 de ani, de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, personal medical, din învățământ, dar și alte categorii pe care le vom defini”, a transmis Valeriu Gheorghiță.

Potrivit digi24.ro, vor face cu prioritate a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică, dar și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie.


Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale. De asemenea, pacienți cu imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu.

CITEȘTE ȘI


Două comune din Cluj intră de mâine în SCENARIUL ROȘU. Ce restricții intră în vigoare

Ultimele Stiri
abonare newsletter