Sănătate

Rezultate dezamăgitoare la examenul „pe bune” pentru CAS. Doar 5 candidați au promovat

Rezultatele examenului național scris pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor de asigurare de sănătate au fost afișate, iar notele sunt dezamăgitoare.

 

 


Pentru a promova examenul, candidații trebuiau să obțină nota 7. Doar 5 din 33 de candidați au promovat examenul.

 


Deși 54 de candidați trebuiau să participe la concursul CAS, doar 33 s-au prezentat. Din aceștia, 19 candidați au luat notă sub 5. 26 de candidați au obținut mai puțin de nota 6.

„Mai e mult până departe. Concursurile pe bune sunt însă un început bun”, a spus Vlad Voiculescu, fostul ministrul al Sănătății.


Doar 33 candidați prezenți din 54

Un număr de 33 de candidaţi s-au prezentat, joi, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate, a anunţat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

La concurs, care a avut loc în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, ar fi trebuit să se prezinte 54 de candidaţi care fuseseră admişi la proba scrisă în urma selecţiei dosarelor depuse.


„Au existat 60 de candidaţi care şi-au depus dosarul pentru concurs. Dintre aceştia, în urma selecţiei dosarelor, au fost admişi la proba scrisă pe baza îndeplinirii criteriilor de participare la concurs 54 de candidaţi care aveau dreptul să se prezinte la proba scrisă astăzi. Dintre cei 54 s-au prezentat astăzi 33 de candidaţi. Prin urmare, în acest moment, sunt 20 de case de asigurări de sănătate despre care ştim sigur că postul de director general nu se va ocupa în urma acestui concurs. La două case de asigurări de sănătate nu s-au scos posturi în concurs. La alte trei case de asigurări de sănătate nu s-a înscris niciun candidat. La o casă de asigurări de sănătate s-a înscris un candidat, dar care nu a trecut de selecţia dosarelor şi la alte 14 case de asigurări de sănătate s-a înscris cel puţin un candidat care putea participa la proba scrisă astăzi, însă nu s-au prezentat”, a scris Adrian Gheorghe, pe Facebook.

Pentru proba scrisă timpul de lucru alocat a fost de 3 ore. Comisia de examen a elaborat două variante de concurs, iar unul dintre candidaţi a extras de faţă cu ceilalţi una dintre acestea.


Şeful CNAS a informat că, în cel mai scurt timp, va fi publicată şi procedura de scoatere la concurs a posturilor pentru celelalte case de asigurări de sănătate care nu au putut fi ocupate în urma concursului de joi.

Ungureanu: „Primul concurs pe bune din 1990 încoace”

Deputatul Emanuel Ungureanu susține că examenul de anul acesta a fost „primul concurs pe bune din 1990 încoace”. Totodată, Ungureanu consideră că 14 candidați, numiți de partid, „au dat bir cu fugiții” când au văzut subiectele.

„Cred că este primul concurs care se dă pe bune din 1990 încoace la Casele de Asigurări de Sănătate. Bibliografia a fost una serioasă și oamenii de la Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) în marea lor majoritate au fost numiți pe criterii de partid. În consecință la primul concurs pe bune au dat bir cu fugiții 14 dintre cei care au avut dosarele admise la prima etapă, și când au văzut subiectele au plecat. Acești oameni nu sunt obișnuiți cu competiția și nici cu evaluarea competențelor. Din punctul meu de vedere ar trebui și o probă practică de management, și după concurs trebuie să vedem strategia de alocare a banilor în județe și cum pot fi folosiți aceștia mai bine pentru pacienți. Sunt conștient că vor veni la concurs și oameni care nu au mai fost în sistem, iar o împrospătare va exista”, a declarat, pentru PressHUB, deputatul USRPLUS Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR-PLUS spune că șefii DSP-urilor ar trebui evaluați în etapa următoare a concursurilor pentru că ei au fost numiți pe criterii politice.

„Următorul pas ar trebui evaluarea șefilor DSP-urilor, pentru că este o cloacă ai celor puși de partidele, care au condus timp de 30 de ani pe sistemul ”lasa-mă ca să te las”. Singura metodă pentru curățenia din sistem o reprezintă concursurile”, a adăugat liderul USRPLUS, pentru sursa citată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter