Sănătate

Bolnavii, ținuți la grămadă pe holul Casei de Pensii Cluj: „Tubul de dezinfectant dispare după 15 minute” FOTO

Distanțarea socială nu este respectată deloc iar dezinfectantul lipsește din holurile comisiei de evaluare a incapacității de muncă din Cluj-Napoca. Reprezentanții instituției susțin că dezinfectantul dispare după 15 minute.

 

 


La Casa de Pensii Cluj-Napoca, mai exact la comisia de evaluare a incapacității de muncă, nu se ține cont de regulile sanitare impuse de autorități pentru a stopa răspândirea virusului.

 


Clujeanul Györkös Zsido Oszkar a trimis o poză către redacția monitorulcj.ro, care a fost făcută azi, 13 aprilie pe holul unde așteaptă lumea pentru a intra la examniare. Oamenii stau îngrămădiți într-un spațiu mic și îngust, geamuriile fiind închise. Clujeanul a spus că nu era nici măcar un dezinfectant pe masă, iar distanțarea socială a lipsit cu desăvârșire.

Nu era nici măcar un dezinfectant pe masă

Aproximativ 15 persoane au stat îngrămădite, pe scări și pe scaune timp de cel puțin 30 de minute, iar în tot acest timp, geamurile erau închise iar pe masă nu era nici măcar un tub de dezinfectant.


„Am venit să aduc dosarul cuiva și când am ajuns acolo am încercat vreo patru intrări până am găsit intrarea corectă, pentru că nu era niciun indicator nicăriei. Într-un final am ajuns la comisie, iar holul era plin de oameni. Aproximativ 15 persoane erau pe un singur hol iar distanțarea socială era 0 și nu exista niciun tub de dezinfectant. Mai ieșeau câteva asistente să ne ceară documentele și așteptam toți acolo la grămadă”, a declarat pentru monitorlcj.ro, Györkös Zsido Oszkar.

Clujeanul a spus că lumea purta mască de protecție, dar cu toate acestea riscul de infectare cu COVID era foarte mare. Se pare că nimeni nu a avut curaj să atragă atenția asistentelor, deoarece acestea ridicau tonul când vorbeau cu oamenii.


„Lumea purta măștile de protecție, însă geamurile era închise iar spațiul era foarte mic. Nu am atras atenția asistentelor, pentru că vorbeau pe un ton mai ridicat, iar oamenii care erau acolo nu erau în cea mai bună stare. Asistentele se comportau destul de urât. O singură doamnă doctor ce era acolo se comporta frumos”, a mai spus clujeanul.

Oamenii sunt programați, dar ei vin din timp

monitorulcj.ro a luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Cluj-Napoca, Mariana Salciuan pentru a afla de ce măsurile sanitare nu sunt respectate.


În ceea ce privește distanțarea socială, Mariana Salciuan a spus că oamenii sunt programați pe ore, însă ei vin din timp cu spernața că vor fi primiți mai repede. Holul este comun cu cel al Policlinicii Centrului de Diagnostic și Tratament și se pare că geamurile sunt închise pentru că această „decizie” nu ține doar de ei.

„La comisia de expertiză, pacienții noștrii sunt programați pe ore, din 15 în 15 minute, dar ei merg din timp. Accesul pe partea de expertiză la cabinete se face eșalonat, în funcție de cum se finalizează o decizie medicală sau se termină de evaluat un pacient. Pe partea de hol, care aparține și de Policlinica Centrului de Diagnostic și Tratament, nu știu cum se deschid și se închid geamurile acolo” a declarat pentru monitorulcj.ro purtătorul de cuvânt al Casei de Pensie Cluj-Napoca, Mariana Salciuan.

Dezinfectantul se fură de pe hol

Purătorul de cuvânt a spus că aparatul de dezinfectant a fost scos din funcțiune pentru că se fac reparații la lift. Întrebată de ce nu există măcar un tub de dezinfectant pe holul în care așteaptă lumea, Mariana Salciuan a spus că mereu se pun, dar acestea dispar în 15 minute. Cu alte cuvinte, dezinfectantul este furat.

„Noi avem dezinfectant, dar având în vedere că sunt lucrări de reparație a liftului, aparatul de dezinfectant a fost scos de cei care lucrează la lift. În holul nostru există dezinfectant, iar cei care intră în cabinetele colegiilor noștri se dezinfectează cu soluții de acolo. Noi punem tubul de dezinfectant și pe holul unde așteaptă lumea, dar în 15 minute dispare”, a mai spus Mariana Salciuan.

În contextul pandemic în care ne aflăm, există anumite măsuri sanitare care sunt obligatorii în spațiile interioare. Oamenii trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri între ei iar geamurile trebuie să fie deschise. Purtarea măștii de protecție este obligatorie, iar dezinfectarea mâinilor se face la intrare și la ieșire. De asemenea, ar trebui să existe și cineva la intrare care să măsoare temperatura oameniilor, iar dacă aceștia au o temperatură de peste 37,5 nu au voie să intre în încăpere.

Aceste măsuri au scopul de a stopa răspândirea virusului COVID-19 și sunt implementate chiar de la începutul pandemiei, dovedindu-se că aceste măsuri au avut rezultate pozitive în timp.

Din păcate, acestea nu se respectă în totalitate, atât de oameni, cât și de instituțiile publice care nu pun la dispoziție dezinfectanți și oameni care să supravegheze dacă se respectă distanțarea socială.

CITEȘTE ȘI:

Așa arată DISTANȚAREA socială în hypermarket-uri. „Bine că s-au închis școlile” este mesajul pozei care circulă pe internet

Ultimele Stiri
abonare newsletter