Sănătate

Astenia de primăvară: Ce reprezintă și cum o putem combate? Psiholog: „Astenia este un precursor al depresiei”

Astenia de primăvară ne poate distrage de la toate activitățile zilnice pe care trebuie să le parcurgem. Psihologul Cristian Delcea a explicat cum putem combate starea de oboseală și care sunt primele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere.

 

 


Astenia de primăvară a apărut odată cu sezonul cald, iar acum, în perioada pandemiei se poate manifesta diferit. Stresul, oboseala și demotivarea sunt „uneltele” care ne împiedică să ne ducem până la capăt activitățile zilnice.

 


Astenia de primăvară. Ce este și cum se manifestă?

Astenia de primăvară este definită printr-o stare generală de slăbiciune a organismului, cu lipsa energiei, simptomele fiind de scurtă durată, cronice sau interminente. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala fizică și demotivarea, lucrurile care multă lume le-a simțit de la începutul pandemiei.

Monitorulcj.ro a luat legătura cu un psiholog pentru a explica pe larg cum ne poate afecta astenia de primăvară și dacă acum, în perioada pandemiei se manifestă diferit.


Cristian Delcea este psiholog, iar în același timp deține funcția de președinte al Colegiului Psihologilor din Cluj. Cristian Delcea a spus că astenia de primăvară poate declansa iritabilitate și demotivare.

Astenia de primăvară se poate manifesta printr-o stare de oboseală fizică, fără un motiv anume. Și cum niciunuia dintre noi nu îi place să se simtă obosit, pe acest fond neplăcut se pot instala iritabilitatea, lipsa de chef, demotivarea. Astfel, putem spune că astenia este un precursor al depresiei”, a declarat pentru monitorulcj.ro Cristian Delcea, președintele Colegiului Psihologilor din Cluj.


Astenia de primăvară poate fi doborâtă!

Chiar dacă astenia de primăvară ne pune la „încercare”, iar uneori ne demotivează total, sfatul psihologului este să încercăm să ne facem rutina zilnică fără a fi doborâți de această stare.

„Exercițiul principal este să nu ne lăsăm doborâți de această stare de oboseală și să continuăm, îndârjiți, să ne urmăm rutina zilnică. Să nu renunțăm la micile obiceiuri de zi cu zi și la programul pe care îl avem de obicei”, a spus psihologul.


De multe ori gândurile negative ne influențează starea, iar de cele mai multe ori accelerează procesul de îmbolnăvire. În cazul asteniei de primăvară, gândurile pot influența foarte mult starea noastră de spirit, dar acest lucru se poate schimba cu o simplă direcție care să ducă spre un gând mai pozitiv.

„Într-adevăr, gândurile care ne trec prin minte influențează considerabil felul în care ne simțim. Dacă ne gândim foarte mult la faptul că, iată, afară este din nou vreme rea și mohorâtă, atunci cel mai probabil și starea noastră emoțională va fi la fel. În schimb, ne vom simți mai bine, mai pozitivi și liniștiți dacă încercăm să vizualizăm și partea plină a paharului, printr-o perspectivă de tipul «Și ce dacă este vreme rea afară? Sigur vor urma și zile însorite și călduroase, chiar dacă trebuie să mai avem un pic de răbdare până atunci«”, a explicat Cristian Delcea.

În contextul pandemic în care ne aflăm, astenia de primăvară ar putea să ne ofere „o mână de ajutor” în ceea ce privește anxietatea. Faptul că am avut o perioadă diferită, care a stopat considerabil interacțiunile dintre noi, anxietatea s-a instalat bine în cazul unor persoane, iar astenia de primăvară ar putea agrava această boală psihică.

„După un an de restricții și plăceri sau activități la care a trebuit să renunțăm, astenia de primăvară ar putea să ne «dea o mână de ajutor« în a ne simți și mai rău, și mai abătuți, și mai anxioși”, a afirmat psihologul.

Care este difernța între astenia de primăvară și depresie?

Multe persoane confundă astenia de primăvară cu depresia, lucru care este total greșit. Cele două nu sunt deloc asemănătoare și se manifestă diferit. Astenia de primăvară provoacă desconcentrare și oboseală psihică, pe când depresia provoacă tristețe și agitație, dar cel mai important poate apărea în orice perioadă a anului.

„Astenia de primăvară apare la trecerea dintre anotimpuri, fiind asociată cu începutul primăverii, și este caracterizată printr-o stare de oboseală fizică, dificultăți de concentrare, pierderea interesului pentru activități care îți făceau plăcere. În schimb, depresia este mai mult decât astenia; ea poate fi prezentă în oricare perioadă a anului și poate îmbrăca mai multe forme: iritabilitate, deznădejde, tristețe, lipsă de speranță, nevoia de a mânca mai mult sau mai puțin decât de obicei, epuizare fizică și psihică, neliniște, agitație” a punctat psihologul.

Astenia de primăvară poate fi „tratată” prin razele soarelui, care provoacă seretoniă (hormonul fericirii). De asemenea, mișcarea fizică are multe beneficia, de la îmbunătățirea sistemului imunitar până la reducerea anxietății, spune psihologul.

„Recomandările pentru a depăși cu bine astenia de primăvară și pentru a ne menține un echilibru interior sunt simplu de aplicat: petreceți cât mai mult timp la soare, profitați de fiecare rază de soare, pentru că, astfel, se va secreta serotonină, hormonul fericirii. Mișcarea fizică are nenumărate beneficii, de la îmbunătățirea sistemului imunitar și a rezistenței fizice, până la reducerea anxietății și depresiei. Astfel, puneți-vă corpul în mișcare în fiecare zi, prin scurte plimbări, exerciții fizice, dans, gimnastică, fitness”, a spus Cristian Delcea.

CITEȘTE ȘI:

Care sunt simptomele asteniei de primăvară și cum le facem față

 

abonare newsletter