Sănătate

Ne mai putem infecta cu COVID-19 după vaccinare? Expert UBB: „Riscul mereu va exista, dar în proporții mai mici”. VIDEO

Răzvan Cherecheș a explicat ce reprezintă rezultatul anticorpilor de pe buletinul de analiză și cum ne putem da seama dacă avem anticorpi necesari pentru a nu ne mai infecta: „Riscul mereu va exista, dar în proporții mult mai mici”.

 

 


Răzvan Cherecheș este profesor la Universitatea Babeș Bolyai și expert în Sănătate Publică și a explicat ce reprezintă rezultatul anticorpilor de pe buletinul de analiză. Expertul a spus că există șanse, destul de mici să te infectezi după vaccinul anti-COVID.

 


De asemnea, el a spus că dacă dacă valoarea de pe buletinul de analiză este de peste 0,8 UI/dl (unități internaționale per decilitru) înseamnă că organismal vostru a făcut anticorpi anti proteină Spike.


„Întrebare: M-am vaccinat și mi-am făcut și a doua doză de rapel. A trecut o săptămână de la rapel. M-am dus și mi-am făcut testul de anticorpi antiproteină Spike. Ce înseamnă rezultatul de pe buletinul de analiză? Nu înseamnă mare lucru. Dacă valoarea este de peste 0,8 unități internaționale per decilitru, înseamnă că organismal vostru a făcut anticorpi anti proteină Spike. A fost expus la proteină și a făcut anticorpi. Dacă valorile sunt sub 0,7 înseamnă că organismal vostru nu a făcut antiorpi.

Să presupunem că avem 200 de persoane, 100 se duc în vizită în Egit iar restul de 100 nu se duc. Din cei 100 care s-au dus în vizită în Egipt, o bună parte din ei aproximativ 95% s-au întors cu niște lire egiptene pe care nu au apucat să le cheltuie, sumele fiind diferite. Nu putem spune mare lucru despre asta, cei care s-au întors cu lire în buzunar au fost sigur în Egipt, dar asta nu înseamnă că atunci când se vor reîntoarce acolo le vor ajunge banii respectivi. La fel este și în cazul anticorpilor. Valorile de anticorpi de pe buletinul de analiză înseamnă doar că organismul vostru a sintetizat anticorpi. În ce măsură vă protejează de infecția ulterioară, este foarte greu de spus. Studiile nu au analizat până în acest moment realiția dintre anticorpi și simptomele dezvoltate potențiale către cei vaccinați.


Atfel spus, cei care s-au vaccinat aproximativ 95% dintre ei nu vor dezvolta simptome, iar cei 5% au șanse de a dezvolta simptome ușoare sau moderate ale virusului, indiferent dacă au sau nu anticorpi. Persoanele care nu s-au vaccinat au șanse majore să dezvolte simptome ușoare, moderate sau severe de COVID-19 pentru că  nu s-au imunizat”, a spus Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș a început o serie de episoade pe Facebook „Proful de Sănătate Publică”, în care răspunde la mai multe întrebări legate de virusul COVID-19 și cele trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstaZeneca. De asemenea, expertul în sănătate explică care sunt soluțiile pentru a ține sub control pandemia.


Până acum, el a abordat diferite subiecte de la tipurile de vaccin, până la ce înseamnă rapelul și de ce este necesar să îl administrăm. De asemenea, el a explicat și care ar fi măsurile necesare pe acre ar trebui să le adopte România pentru a controla situația epidemiologică.

CITEȘTE ȘI:

Expert UBB, explică de ce trebuie să administrăm rapelul, chiar dacă ne-am infectat cu COVID-19. VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter