Sănătate

Expert UBB, explică de ce trebuie să administrăm rapelul, chiar dacă ne-am infectat cu COVID-19. VIDEO

Răzvan Cherecheș, expert în Sănătate Publică explică de ce trebuie să ne administrăm și rapelul, chiar dacă ne-am infectat cu COVID-19 după prima doză de vaccin.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert în Sănătate Publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a explicat de ce te poți infecta cu noul coronavirus după administrarea primei doze de vaccin, dar și de ce este necesar administrarea rapeulului, chiar dacă sunteți infectați.

 


Multe persoane s-au plâns că s-au infectat cu COVID-19 după administrarea primei doze de vaccin și chiar au pus la îndoială eficiența vaccinurilor anti-COVID. Cu toate acestea, Răzvan Cherecheș explică care este motivul pentru care ne putem infecta cu noul coronavirus, chiar dacă ne-am administrat prima doză de imunizare.


Expertul în Sănătate Publică spune că imunitatea se instalează după 12 zile de la administrarea vaccinului, timp în care suntem predispuși infectări cu noul coronavirus.

 „Mergeți să vă administrați și rapelul. Atunci când primiți prima doză a vaccinului, primiți doar informație despre cum să facă organismul vostru proteina țepușă, iar sistemul vostru imunitar recunoște proteina și începe să sintetizeze anticorpi. Practic, organismul se pregătește pentru lupta împotriva virusului atunci când veți fi infectați, dar imunitatea se instalează la 12 zile după prima doză de vaccin. Înaintea administrării vaccinului și în acele 12 zile sunteți expuși. Dacă după prima doză de vaccin aveți simptome sau ați fost testat pozitiv, bola își va urma cursul, veți avea simptome mai ușoare sau grele, dar după ce vă trec simptomele veți primi și rapelul.


Perioada până la care poate fi amânat rapelul este de 42 de zile pentru vaccinul Pfizer, 35 de zile pentru Moderna și 28 de zile pentru AstraZeneca”, a spus Răzvan Cherecheș în filmulețul postat pe Facebook.

Răzvan Cherecheș a început o serie de episoade pe Facebook „Proful de Sănătate Publică”, în care răspunde la mai multe întrebări legate de virusul COVID-19 și cele trei vaccinuri: Pfizer, Moderna și AstaZeneca. De asemenea, expertul în sănătate explică care sunt soluțiile pentru ținerea sub control a pandemiei.


CITEȘTE ȘI:

Vaccinul AstraZeneca sau Pfizer și Moderna? Expert UBB: „Alegeți între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter