Sănătate

De ce nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi? Expert UBB: „Este imposibil”. Explicații VIDEO

Chiar dacă în momentul de față în România există trei tipuri de vaccin împotriva COVID-19, puțină lume reușește să își aleagă vaccinul „preferat”. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la UBB, a explicat de ce oamenii nu pot să aleagă cu ce vaccin să se vaccineze.

 

 


Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a explicat de ce oamenii nu pot să aleagă vaccinul cu care vor să se vaccineze împotriva COVID-19.


 

Din motive logistice, acest lucru devine imposibil. Vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna nu vor fi disponibile, toate trei, în același timp.


„De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care vreau să mă vaccinez? Răspunsul meu: este imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele trei vaccinuri - Pfizer, AstraZeneca și Moderna, să fie dispobile în orice moment, în toate centrele de vaccinare”, a explicat specialistul într-un video.

Explicații pe înțelesul tuturor

Răzvan Cherecheș a dat un exemplu din viața cotidiană pentru a-i face pe oameni să înțeleagă mai bine cum funcționează programarea la vaccinare și procesul de vaccinare împotriva COVID-19.


El a explicat că programarea la vaccinarea anti-COVID-19 e ca achiziționarea unor cauciucuri de iarnă, după începerea sezonului.

„Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă în care dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă. Te duci repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și în fața ta e o coadă lungă de oameni, în spatele tău e o altă coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă și într-un club foarte select. Clubul celor care au uitat să își pună cauciucuri de iarnă. În momentul în care vine și rândul tău, după multe ore deașteptare, de care cauciucuri de iarnă de care îți vei cumpăra? Foarte simplu: de care există în acel moment pentru că nu mai ai opțiuni”, a adăugat expertul.


Același lucru se aplică și în cazurile vaccinurilor împotriva COVID-19. Cine dorește să se vaccineze va alege vaccinul disponibil în momentul respectiv.

Toate cele trei vaccinuri au rezultate extrem de bune. Eficacitatea în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna este de 94-95%, iar în cazul vaccinului AstraZeneca de 82,4%.

„Ei bine, în acest moment, vaccinurile sunt în aceeași situație. Toată lumea vrea să se vaccineze. Nu există stocuri disponibile. În momentul în care intri pe platforma de vaccinare ca să te programezi  vei alege vaccinul care este disponibil în acel moment. Ținând cont că vaccinurile Pfizer și Moderna au eficacitate de 94% și 95%, iar vaccinul AstraZeneca are eficacitate de 82,4% toate acestea constituie opțiuni extrem de bune de protecție împotriva COVID-19. Deci, vaccinați-vă cu acel tip de vaccin care este disponibil în acel moment. În nici o țară din lume nu poți să îți alegi, în acest moment, tipul de vaccin cu care poți să te vaccinezi”, a spus Cherecheș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter