Sănătate

Vaccinurile AstraZeneca, Pfizer și Moderna, eficiente pe noile tulpini? Cherecheș: „Depinde de tipul de tulpină” VIDEO

Cele trei vaccinuri împotriva COVID-19, AstraZeneca, Pfizer și Moderna au o eficacitate extrem de bună la simptome severe, spitalizarea și deces. Expertul UBB, Răzvan Cherecheș explică modul în care acestea funcționează pe noile tulpini.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert și profesor în sănătate publică la UBB Cluj, a explicat cât de eficiente sunt vaccinurile AstraZeneca, Pfizer și Moderna față de noile tulpini de COVID-19 apărute.


 

El a spus într-un videoclip educativ că modul în care vaccinul AstraZeneca funcționează, depinde de tipul de tulpină. În timp ce față de tulpina din Marea Britania vaccinul atacă în mod eficient virusul, situația față de tulpina din Africa de Sud este diferită.


„De tulpina B117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca funcționează bine, are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Față de tulpina B1351 din Africa de Sud, studiile terminale arată că eficacitatea lui este extrem de redusă”, a explicat specialistul.

Un studiu, care are la baza vaccinul AstraZeneca, a arătat că acesta oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate, în cazul tulpinii din Africa de Sud. Cu toate acestea, datele sunt preliminare.


„Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârstă medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment studiul nu este publicat definitiv și sunt doar date preliminare, foarte important”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Pfizer și Moderna, eficacitate redusă față de tulpina din Africa de Sud

Totodată, nici vaccinurile Pfizer și Moderna nu se arată foarte eficiente în cazul tulpinii din Africa de Sud. Motivul ar fi mutația E484K:


„Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că aceste vaccinuri au și ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1351 din Africa de Sud. Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă, care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, a mai precizat profesorul universitar.  

Chiar și așa, cele trei vaccinuri au demonstrat că au o protecție foarte bună la simptomele severe, spitalizare sau chiar deces, nici un studiu nereușind să demonstreze clar că noile tulpini ar afecta protecția dată de acestea.

„Ce este important de știut este că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces. Nici un studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutație ar avea ele ar afecta vreun fel protecția dată de toate trei vaccinurile: AstraZeneca, Pfizer și Moderna, la simptome severe, spitalizare și deces. Acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până în acest moment suntem ok”, a spus Cherecheș.

abonare newsletter