Sănătate

A crescut numărul accidentelor în școli din cauza lămpilor UV

INPS atrage atenția că sunt din ce în ce mai multe accidente în școli din cauza lămpilor UV.

 

 


Numărul accidentelor în școli din cauza lămpilor UV a crescut, atrage atenția Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). De asemenea, specialiștii spun că nu este recomandată utilizarea lămpilor pentru dezinfecția suprafețelor din școli.

 


„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție", a comunicat INSP.

Potrivit institutului, utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi.


De asemenea, specialiștii spun că doar persoanele autorizate și calificate ar trebui să pună în funcțiune aceste lămpi. În timpul funcționării, nu trebuie să fie oameni în camera, în caz contrar, oamenii pot suferi reacții nadorite la ochi (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).

„Atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzuțe atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative.


Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID - 19.

În concluzie metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli", potrivit INSP.


CITEȘTE ȘI:

Clujul are peste 400 de mame adolescente. România, țara cu cele mai multe mame minore din UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter