Sănătate

Programări online pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Cum te poți programa?

De astăzi, 28 decembrie, se pot efectua programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 online. Cum te programezi?

 

 

Printr-o platformă informatică, românii se pot programa pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Platforma este disponibilă oricui, prin accesarea link-ului: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/


 

Începând de azi, 28 decembrie, se pot programa la vaccinare persoanele care se încadrează în etapa 1, angajații din domeniile de sănătate și social. După această etapă, urmează persoanele din grupele II și III.


Care sunt grupele II și III de vaccinare?

În prima etapă știm cu toții că se vor vaccina medicii și angajații din sistemul medical, dar cum rămâne cu etapa a II-a și a III-a?

În etapa a II-a va fi vaccinată populația la risc incluzând adulții peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personal cheie din instituțiile statului, personal domeniul apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritățile judecătorești, sectorul economic vital (electricitate, gaze, apă, alimentar, combustibili, medicamente și material sanitare, transport persoane și mărfuri, feroviar, aeroport). Dar și comunicații: STS, radio, tv naționale, mass-media cu risc de expunere, poștă și curierat, unități de învățământ și creșe, salubritate și deșeuri.


Ei bine, în etapa a III-a restul populației se va vaccina. Ultima etapă a vaccinării include atât populația generală adultă, cât și cea pediatrică.

Cum te programezi online pentru vaccinarea anti-COVID-19?

Programarea online poate să aibă multe beneficii. Procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccin pot fi eficientizate, iar supraaglomerarea din centrele de vaccin evitată. Iar pașii pentru programarea online sunt ușor de parcurs.


Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul pe care l-am scris și mai sus.

Pentru programare trebuie creat un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În acel cont, aveți acces la programările făcute: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare a vaccinului, administrarea celei de-a doua doză.


În momentul în care vă programați, platforma online va genera un document pe baza căruia veți primi accesul în centrul de vaccinare la data la care v-ați programat. Când ajungeți la centrul respectiv de vaccinare, programarea va fi validată în zona de triaj, prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platforma online sau cu ajutorul buletinului.

CITEȘTE ȘI:

500 medici din Cluj se vor vaccina anti-COVID-19 duminică la Spitalul de Boli Infecțioase. Tu când vei putea?

 

S-a lansat platforma online unde poți raporta reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID

 

abonare newsletter