Sănătate

România poate începe vaccinarea anti-COVID pe 27 decembrie

România este pregătită pentru a începe vaccinarea populației împotriva COVID19, pe data de 27 decembrie, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

 

 


România este pregătită, în momentul de față, să înceapă vaccinarea anti-COVID pe data de 27 decembrie. Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiță.

 


Toate echipamentele sunt achiziționate

„În momentul de față, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul acesta se pregătesc celelalte șase centre de stocare. Încă de mâine (joi - n.r.) pornesc congelatoarele la -80 de grade pentru fiecare centru regional de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate. Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, a precizat acesta.

Gheorghiță a menționat că primele persoane vaccinate vor fi din corpul sanitar al primelor zece spitale Covid19.


Potrivit acestuia, pentru a atinge un grad de imunizare de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase sau șapte luni.

95% dintre medicii din spitalele COVID vor să se vaccineze

Totodată, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID a estimat că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID.


În cazul medicilor din spitalele COVID nivelul de acceptare este de peste 95%. Valeriu Gheorghiță a calificat momentul începerii vaccinării în România drept „istoric” în ambele situații: și dacă va avea succes dar și în cazul mai puțin probabil în care demersul nu va avea succes.

Persoanele vaccinate vor primi adeverințe

Gheorghiță a mai adăugat că persoanele care vor fi vaccinate anti-COVID vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.


„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și în engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital.”

Acesta a ținut să precizeze că nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

CITEȘTE ȘI:

Peste 1.600 de cazuri de COVID19 la Cluj în ultimele 7 zile. Mai mulți pacienți vindecați decât morți

 

 

 

Mărturia unei românce care s-a vaccinat împotriva COVID19: „Cred că m-a durut mai tare după vaccinul antigripal”. Ce alergii te împiedică să te vaccinezi?

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter