Sănătate

Paralizie facială pentru mai mulți voluntari cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer. Care este starea lor de sănătate?

Patru voluntari cărora li s-a administrat vaccinul anti-coronavirus realizat de Pfizer/BioNTech au dezvoltat o formă de paralizie facială.

 

 


 

În cadrul studiului clinic realizat de companiile Pfizer și BioTech pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19, patru persoane au dezvoltat paralizia lui Bell, după ce au fost vaccinați. . Aceasta este o formă de paralizie facială temporară și a fost luat în considerare drept un efect secundat la administrarea serului de către FDA, autoritatea americană de reglementare a alimentelor și medicamentelor.


Specialiștii FDA nu consideră că vaccinul a provocat această reacție adversă

Cu toate acestea, oamenii de știință nu consideră că reacția adversă a fost produsă de administrarea vaccinului, însă solicit ca Pfizer să monitorizeze starea persoanelor care au primit doza de vaccin. Paralizia facială poate apărea în orice moment, având drept factor de risc infecțiile respiratorii virale. Specialiștii FDA susțin că nu există o modalitate exacta prin care vaccinul ar putea provoca acest effect secundar, dar îndrumă compania Pfizer să urmărească fiecare pacient care primește doza de vaccin.

Această formă de paralizie este una adesea temporară și poate apărea oricui. Totuși, aceasta ar putea avea drept factor de risc o infecție respiratorie virală. Paralizia lui Bell se prezintă asemenea unui accident vascular cerebral, iar bolnavii observă cum mușchii feței devin slăbiți. În cazuri mai rare, unii pacienți pot experimenta paralizia facială a întregii fețe.


Voluntarii și-au revenit după 21 de zile

În situația studiului realizat de Pfizer, paralizia a intervenit la trei zile după administrarea dozei de vaccin pentru una dintre persoane, dar care și-a revenit după câteva zile. În celelalte trei cazuri, paralizia facială a apărut după 9, 37 și 48 de zile de la vaccinarea anti-Covid, iar recuperarea lor a durat între 10 și 21 de zile.

În mod normal, vaccinurile nu duc la paralizie. Un singur vaccin elevețian a produs acest effect secundar, care a fost vândut în sezonul gripal din 2001-2002, dar bineînțeles că după incident a fost scos de pe piață. Studiul încă este în derulare, iar starea de sănătate a celor patru persoane este monitorizată constant. De asemenea, toate persoanele care au fost deja vaccinați sunt sub supraveghere. Marea Britanie a autorizat deja serul dezvoltat de Pfizer/ BioNTech iar vaccinare a început în urmă cu câteva zile la persoanele din grupa de risc (peste 65 de ani).


CITEȘTE ȘI:

Probleme cu vaccinul COVID19 în Marea Britanie. Ce efecte adverse au apărut la primii vaccinați? Aceste persoane trebuie să evite vaccinarea anti-COVID

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter