Sănătate

Clujenii au șansa de a ajuta bolnavii de COVID19 prin campania „Donează plasmă, fii erou”

Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus pot ajuta bolnavii în stare gravă prin donare de sânge în cadrul campaniei „Donează plasmă, fii erou” din Cluj-Napoca.

Clujenii au șansa de a ajuta bolnavii de COVID19 prin campania „Donează plasmă, fii erou”

 

 


Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe cei aflați în stare gravă venind la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca și donând sânge.

 


 Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVDI19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului.

Plasma, cea mai bună soluție împotriva Covid19

În absența unui tratament țintă împotriva Covid19 sau a unui vaccin, plasma convalescentă este cea mai bună soluție terapeutică în lupta împotriva Covid19, la momentul actual. Administrarea de plasmă este folosită în întreaga lume ca tratament împotriva formelor severe de Covid19, iar numeroase studii susțin eficacitatea ei.


„Facem apel la bunăvoința tuturor clujenilor care au învins virusul să dea o mână de ajutor pacienților internați pe secțiile de ATI și să doneze plasmă. Procesul durează foarte puțin, nu este dureros și veți ști că ați salvat viața unui seamăn”,  transmite echipa „Donează sânge, fii erou” într-un comunicat.

Condițiile donării de sânge

Pentru a putea dona plasmă, oamenii trebuie să demonstreze că au trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndeplinească condițiile donării de sânge. Astfel, donatorul poate demonstra că s-a vindecat de Covid19 dacă se încadrează în una din următoarele 5 situații:


-Pacientul nu a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona cu un test PCR pozitiv și cu un document obținut de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Trebuie să treacă minim 14 zile de la încheierea perioadei de izolare pentru ca pacientul să poată dona plasmă.
-Pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID19 la un test PCR, dar nu a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a DSP. Va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv PCR.
-Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și cu un test PCR negativ efectuat ulterior care să indice vindecarea. În acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.
- Pacientul aobținut unrezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere, NU a fost internat în spitalșinu a prezentat simptome specifice COVID-19.Poatedona plasmă convalescentă dacă au trecut minim 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv
- Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și intervalul de timp stabilit de medicul curant în care pacientul trebuiesă stea în izolare după externare. Și în acest caz, capacientulsă poatădona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

Criteriile de donare de sânge

Persoanele care doresc să doneze sânge, trebuie să îndeplinească următoarele criterii:


-Vârsta trebuie să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani
-Femeile trebuie să aibă greutatea între 55 și 100 kg, iar bărbații între 60 și 110 kg
-Pulsul  trebuie să se încadreze între 60 și 100 de bătăi pe minut
-Donatorii nu trebuie să sufere de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc)
-Să nu suferiți de alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-Să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile
-Să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (însă administrarea de anticoncepționale și suplimente alimentare precum vitaminelor nu reprezintă un criteriu de excludere)
-Să nu vă fi făcut un tatuaj sau piercing în ultimele 6 luni
-Să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după)
-Să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării

Campania „Donează plasmă, fii erou! Cluj-Napoca” se va derula în perioada 2-6 noiembrie, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

La sosirea la Centrul de Transfuzie, donatorii sunt rugați să aibă asupra lor documentele menționate, buletinul și o mască de protecție.

„Voluntarii echipei noastre sunt încântați să întâmpine donatorii cu multe surprize și zâmbete pe sub mască. Împreună facem bine comunității și îi ajutăm pe cei care au mare nevoie de noi. Haideți să fim eroi în lupta împotriva Covid19”, mai transmite echipa.

CITEȘTE ȘI:

Studenții de la „UMF Iuliu Hațieganu”, implicați activ în lupta împotriva COVID-19

 

 


 

abonare newsletter