Sănătate

Clinicile din Cluj rămân fără personal medical în plină criză de COVID-19? Angajaților din starea de urgență le „dispar” posturile!

Cazurile de COVID-19 sunt în plină creștere atât la Cluj, cât și în toată țara, iar spitalele rămân fără personal medical.

clinicile-din-cluj-raman-fara-personal-medical-in-plina-criza-de-covid-19-angajatilor-din-starea-de-urgenta-le-dispar-posturile clinicile-din-cluj-raman-fara-personal-medical-in-plina-criza-de-covid-19-angajatilor-din-starea-de-urgenta-le-dispar-posturile

 

 


Multe persoane nu s-au mai prezentat la muncă după ce li s-au încheiat contractele de muncă pe o perioadă determinată de șase luni, realizate în urma decretului președintelui Klaus Iohannis.

 


Prin această acțiune, personalul medical angajat pe perioada stării de urgență se împuținează acum, în octombrie, lăsând oamenii bolnavi și spitalele la ananghie.

Astăzi au fost înregistrate la Cluj aproape 100 de cazuri și la nivel național aproape 3.000. În Cluj infectările cu noul coronavirus au depășit în ultima perioadă, aproape în fiecare zi, numărul de 80 de cazuri noi, înregistrate în numai 24 de ore.


Cu toate acestea, personalul medical este lăsat să plece când este mai mare nevoie de el pentru că avea contract pe o perioadă determinată.

33 de angajați de la Serviciu de Ambulanță Cluj nu mai merg la muncă

Rareș Ghilea, asistent medical și președintele Sindicatului Ambulanța Cluj a susținut pe rețelele de socializarea că 33 de angajați care și-au făcut contractele pe perioada stării de urgență nu s-au mai prezentat la muncă pentru că posturile le-au „dispărut”.


Angajații erau atât asistenți și personalul pe ambulanță, cât și operatori radio. Astfel, Clujul pierde trei echipaje de urgență, lucru care o să afecteze mult durata în care ambulanța va ajunge la un incident de urgență, iar angajații actuali vor fi suprasolicitați. Ei va trebui să facă față atât cazurilor de COVID-19, cât și urgențelor de zi cu zi.

„Astăzi 33 de colegi nu s-au mai prezentat la muncă! De ce? Le-au ,,dispărut" posturile(din cele 1000 de posturi anunțate cu ,,surle și trâmbițe" de Statul Român.)


Ei sunt colegii care s-au angajat pe Starea de Urgență... asistenți, ambulanțieri, operatori radio. Ce înseamnă acest lucru?

-3 echipaje de urgență minus pe orașul Cluj-Napoca. 1 echipaj putea să răspundă la 10 solicitări/12h=30 solicitări/12h=60 solicitări/24h=600 solicitări/10 zile=CREȘTEREA TIMPILOR DE AȘTEPTARE A URGENȚELOR PÂNĂ LA SOSIREA ECHIPAJULUI DE AMBULANȚĂ.

-numărul de recoltări pentru depistarea COVID-19 va scădea deoarece un singur echipaj putea face/12h între 20-30 de recoltări.

Ce să mai zic...nici un canal de știri nu a anunțat acest lucru. Ne străduim să le acoperim lipsa, dar este imposibil. Cine este de vină? NIMENI!...sau poate cetățeanul, că a avut curajul să se îmbolnăvească. TRIST!!!”, a scris angajatul într-o postare pe Facebook.

Cei care au fost angajați pe o perioadă determinată, finalizându-și contractele pe data de 5 octombrie 2020, erau pregătiți pentru posturile obținute. Câțiva dintre aceștia au făcut voluntariat la SAJ Cluj, iar șoferii ambulanțelor au urmat cursuri de ambulanțieri, unii având experiență fiind că au activat în servicii de ambulanță.

„Graficele de lucru, echipajele de intervenție, strategia pe următoarea perioadă la nivelul prefecturii Cluj s-a făcut ținând cont de aceste posturi. Serviciile de Ambulanță au fost văduvite în perioada 2009-2014 de 3000 de posturi când se făcea 1 angajare la 7 angajați plecați, S.A.J. Cluj ajungând să funcționeze la aproximativ 51% din necesarul de personal conform normelor în vigoare. Acești colegi nu au fost luați de pe stradă și puși pe autospeciale de intervenție, asistenții medicali au avut o perioadă de câțiva ani de voluntariat în cadrul S.A.J.-Cluj iar șoferii au cursuri de ambulanțieri, mulți dintre ei având experiență, deoarece au fost angajații noștrii sau au activat în cadrul altor servicii de ambulanță, toți reușind să se integreze ușor”, a declarat Rareș Ghilea pentru Monitorul de Cluj.

Unul dintre cele mai dificile lucruri este că trei echipaje nu mai funcționează la Cluj, iar angajații actuali nu vor mai putea ajunge în timp util la toate intervențiile, ținând cont și de durata sterilizării ambulanțelor după fiecare intervenție. Se așteaptă o rezolvare a problemei la sfârșitul acestei săptămâni.

„Cel mai dificil este că au dispărut 3 echipaje de urgență la nivelul orașului Cluj și ținând cont că, o autospecială care intervine la un pacient suspect/confirmat COVID-19 timp de 1h trebuie să stea la sterilizat ceea ce va duce la creșterea timpilor de reacție a echipajelor. Domnul prefect Mircea Abrudean a intervenit personal la d-nul ministru Tătaru care i-a promis că până la sfârșitul săptămânii va rezolva această problemă. Deci așteptăm”, mai spune președintele Sindicatului Ambulanța Cluj.

Ce a spus managerul Serviciului de Ambulanță?

După ce am sesizat această problemă, l-am contactat pe managerul Serviciului de Ambulanță din Cluj, Horia Simu, care spune că este vorba despre contractele date prin decretul președintelui, cele fără concurs, la care li s-a terminat termenul de valabilitate. El mai susține și că așa funcționează sistemul medical în toată țara și că nu este o chestiune care ține doar de Serviciul de Ambulanță de la Cluj.

„E vorba de contractele pe perioadă determinată, realizate pe perioada stării de urgență, în care scrie foarte clar, 6 luni de la starea de urgență. Aprilie – octombrie. La fel ca și la maternitate, la fel ca la toate. Nu e numai la noi, e și la Spitalul de Boli Infecțioase, este peste tot în sistemul medical în România. Este vorba despre cele date de decretul prezidențial. Cum am spus, e ca la maternitate, până când ai nevoie sau până când vine respectivul înapoi. Dacă în luna mai dispăreau de tot cazurile, ziceam mulțumesc, asta e”, declară Horia Simu pentru Monitorul de Cluj.

În decretul președintelui Klaus Iohanis, din capitolul destinat domeniului sănătății, articolul 16 prezintă următoarele:

„În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare.”

Totuși, nu s-a scris nimic în decret despre posibilitate de prelungire a contractului și nu s-a anunțat ce vor face unitățile medicale în momentul în care se va forma o lipsă mare de personal medical, având în vedere și explozia de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Spitalului Clinic Județean și ai Spitalului Clujana, dar încă nu am primit informațiile dorite. Revenim cu detalii.

CITEȘTE ȘI:

Aberant! Angajații Spitalului Județean, obligați să facă test COVID pe propria cheltuială. Conducerea a eliminat rapid obligația

 

Caz șocant! Un bărbat a omorât în bătaie un bebeluș. Mama copilului a fost de acord să îi ascundă cadavrul în pădure!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter