Sănătate

Creșterea numărului de cazuri de infectare este inevitabilă, odată cu începerea școlii. Rafila: Important este să fie o creștere suportabilă

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că școala trebuie să reînceapă, cu respectarea măsurilor recomandate în contextul pandemiei.

Creșterea numărului de cazuri de infectare este inevitabilă, odată cu începerea școlii. Rafila: Important este să fie o creștere suportabilă Creșterea numărului de cazuri de infectare este inevitabilă, odată cu începerea școlii. Rafila: Important este să fie o creștere suportabilă

 

 


Alexandru Rafila a declarat, miercuri, pentru Digi24, că elevii nu sunt pericol în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, așadar școlile trebuie să înceapă:

 


„Principiul de la care trebuie plecat este că școlile trebuie să înceapă, iar școala online trebuie să fie doar complementară modului de desfășurare clasic al școlii. Măsurile recomandate sunt trei: distanțarea elevilor, utilizarea măștii, nu neapărat a măștii medicale, poate fi vorba și despre o mască textilă, dar ea trebuie să fie adaptată vârstei copiilor și măsurile igienice.”

Acesta a clarificat faptul că în rândul copiilor formele de infectare sunt foarte ușoare, iar nevoia copiilor de a fi tratați la spital este redusă.


„Copiii nu sunt în pericol în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus. Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte ușoare de boală, iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil școlar este extrem de redusă, procentul fiind de 0.1% dintre copiii care contractează boala și este un studiu în acest sens desfășurat în Marea Britanie”, a mai susținut acesta.

Deschiderea școlilor a crescut numărul de cazuri de infectare

Cu toate că începerea școlilor în multe țări a demonstrat faptul că numărul infectărilor cu Covid-19 a crescut considerabil, președintele Societății Române de Microbiologie consideră că școala trebuie să înceapă oricum și în România.


„Pot să vă spun că în general în toate țările unde activitățile școlare au reînceput a existat o creștere a numărului de cazuri. Important este să fie o creștere suportabilă.”

În concluzie, este de așteptat ca numărul cazurilor de infectare să crească odată cu 14 septembrie, însă aceste cazuri trebuie ținute sub control pe cât se poate de mult, respectând în continuare măsurile de protecție, distanțarea socială și măsurile de igienă.


Măștile copiilor nu trebuie neapărat să fie medicale

„Cred că utilizarea măștii textile este recomandată pentru copiii sănătoși, masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecțiuni cronice, care le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecții care să se complice. Masca textilă este mai ușor de purtat, este mai simpatică dacă o facem adaptată școlii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluție, iar profesorii este bine să poarte mască medicală, pentru că ei sunt într-un fel mai expuși, deoarece interacționează cu toți copiii dintr-o clasă”, a conchis medicul.

Următoarele săptămâni vor fi decisive

Rafila a mai adus în discuție dorința părinților și a copiilor de începere a școlii, explicând cum reluarea anumitor activități nu au ajutat la scăderea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus:

„Noi acum ne pregătim pentru reînceperea școlilor, să sperăm că vor începe școlile așa cum ne dorim. Marea majoritate a părinților și cu siguranță o majoritate covârșitoare a copiilor cred că își doresc să se reîntoarcă la școală, să își regăsească colegii, să își regăsească profesorii și învățătorii. Anumite activități s-au reluat în această perioadă. Nu știu dacă acestea sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri, putem în cea mai bună situație să ne așteptăm la o creștere ușoară a numărului de cazuri, cu o condiție: fie operatorii economici, pe de o parte, sistemul de învățământ, pe de altă parte, dar și noi ca indivizi să încercăm să ținem lucrurile sub control, pentru că altfel într-adevăr putem să asistăm și la o toamnă furtunoasă. Sper să nu fie așa, dar săptămânile următoare vor fi decisive și probabil până la sfârșitul lunii septembrie vom avea o imagine mult mai clară asupra evoluției pandemiei”, a susținut acesta.

CITEȘTE ȘI:

Ce se va întâmpla în cazul infectării cadrelor didactice? Au fost pregătite 4 scenarii
 

 

5.000 de școli nu au acces la internet. Când vor fi conectate la o rețea web?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter