Sănătate

O fetiță bolnavă din Cluj își va găsi salvarea la Milano. Un zbor medical va fi organizat pentru a-i salva viața

O misiune inedită de salvare va fi organizată la Cluj-Napoca în decursul zilei de vineri. O fetiță va fi transportată cu un zbor medical la Milano, pentru o operație care îi va salva viața.

Sara, fetița bolnavă Sara, fetița bolnavă

Sara are 9 ani, este un copil frumos, zglobiu, plin de viață, însă în urmă cu câteva săptămâni, părinții au aflat că suferă de o boală gravă.

Fetița a făcut febră, iar părinții au dus-o la medic. La primul control, părea o infecție normală. Însă febra nu i-a mai trecut, corpul Sarei nu răspundea la niciun tratament.


Așadar, medicii au făcut investigații suplimentare și au descoperit că suferă de o boală gravă de inimă, endocardită. Endocardita este o infecție a mușchiului inimii, care atacă valvele.

Pe lângă șocul primit de aflarea veștii că fetița lor are o problemă, părinții au mai primit o lovitură. Se putea face o operație, însă nu în țară, doar în străinătate. S-a făcut legătura cu spitalul Sandonato din Milano, care au amânat alți copii, din cauza faptului că Sara trebuie operată în cel mai scurt timp. Medicii de la Cluj-Napoca au făcut demersurile necesare, însă cu toții s-au lovit de un alt zid.


Din cauza pandemiei de coronavirus, zborurile au fost anulate, iar speranța salvării a început să se îndepărteze.

Salvată de membrii unei organizații care au închiriat un avion

Din fericire, cazul Sarei a ajuns la urechile Adelinei Toncean, fondatoarea asociației Blondie, asociație care își propune să ofere sprijin copiilor bolnavi și singuri. În perioada pandemiei, Adelina împreună cu membrii asociației au avut grijă ca mai mulți copii cu probleme să ajungă în străinătate pentru tratament, așa că nu a stat pe gânduri când a auzit de Sara, deși au fost nevoie de eforturi uriașe pentru a putea pregăti un zbor.


„Am aflat că o fetiță de 9 ani este internată la Cluj-Napoca. Nu puteam să las să plece copilul acela altfel decât în siguranță. Am făcut un efort, am găsit o soluție, așa că vineri, la 12:15 pleacă de pe aeroportul din Cluj-Napoca cu o ambulanță aeriană pe care am contractat-o noi și care acoperă veriga care lipsea ca ea să ajungă la tratamentul de care are nevoie”, a explicat Adelina Toncean, fostă jurnalistă Monitorul de Cluj.

Cazul Sarei și a celorlalți copii i-a determinat pe membrii asociației să mai depună un efort, să cumpere un avion, o ambulanță aeriană care să facă față cererilor și să dispară această panică creată de lipsa unei soluții rapide de transport în străinătate.


„Un copil bolnav nu poate să aștepte până se organizează un zbor”, a concluzionat Adelina.

CITEȘTE ȘI:


Fără șpagă, cu dragoste. Darius a primit o nouă șansă la viață: „Să-i construim o cămăruță!”

 

 

 

abonare newsletter