Sănătate

Vrei să pleci în Ucraina? Avertismentul medicilor clujeni după apariția difteriei

În Ucraina, la graniţa cu România, s-au confirmat cazuri de difterie. Ce spun medicii din Cluj despre obligativitatea vaccinării?

Având în vedere cazurile de difterie la granița de nord a României, confirmate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cetățenii care vor să călătorească spre Ucraina sunt rugați să se prezinte la centrele internaționale de vaccinare. La nivelul județului Cluj, centrul de vaccinologie este pe strada Republicii.

„Cei care vor să călătorească în Ucraina, acolo avem un focar anunțat, sunt rugați să se prezinte la centrele internaționale de vaccinare să își facă o vaccinare înainte de plecare, tocmai în ideea de a avea o imunitate crescută pentru al proteja de listerie. La nivelul județului Cluj, centrul de vaccinologie este pe Republicii 75”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Mihai Moisescu-Goia, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.


Ce se întâmplă cu vaccinul gripal

De cealaltă parte, vaccinarea antigripală gratuită îi pune la grea încercare pe medicii de familie. Suntem în plin sezon de îmbolnăviri, motiv pentru care medicii nu fac față cererilor din partea pacienților. Pentru acest sezon, județul Cluj a cerut 72.000 doze, din care 17.620 de doze au fost distribuite medicilor de familie. Mâine va ajunge a 3-a transă de vaccin în județul Cluj.


„Județul Cluj a cerut 72.000 de doze de vaccin gripal pentru acest sezon. Repartizat 71%, respectiv 52.500 de doze. Prima transă de 1.770 de doze a sosit în septembrie, acestea au fost destinate personalului medical din unitățile sanitare cu paturi(UPU, CPU, SMURD și SAJ). A doua transă de 17.620 de doze a ajuns în octombrie și a fost distribuită medicilor de familie, reprezentând 24% din ceea ce a venit pentru implementarea programului de profilaxie de vaccinare împotriva gripei, acele 5 grupe de risc. A doua tranșă tot de 17.760 a ajuns la Cluj, urmând ca de mâine să se repartizeze tot medicilor de familie. Așteptăm tranșa a 3-a de 15.500 care ar trebui să apară săptămâna viitoare. Și aceasta va fi repartizată tot medicilor de familie astfel încât la finalul celor trei tranșe să primească 71% din ceea ce dânșii au solicitat”, a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.

Ministerul Sănătății anunță că a cerut direcțiilor de sănătate publică din nord-estul țării încă de la 1 noiembrie să ia măsuri, după ce în Ucraina au fost raportate cazuri de difterie, o boală extrem de contagioasă care în România a fost eradicată în 1980.


„Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcțiilor de sănătate publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina”, anunță instituția, printr-un comunicat.

Medicii de familie și spitalele din zonă sunt obligați să anunțe la DSP orice caz suspect, pentru a fi făcută anchetă epidemiologică.


De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut verificarea situației în ceea ce privește vaccinarea pentru difterie, în condițiile în care singura modalitate de prevenire a acestei boli extrem de contagioase este vaccinarea, și „să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor”.

De asemenea, ministerul a cerut să fie făcută urgent achiziție de ser antidifteric, pentru eventualitatea în care vor fi înregistrate cazuri de difterie și în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter