Sănătate

Colaborare mai bună între medicii clujeni și cei de la București: „Am încredere în tineri!”

Transplantul este un subiect sensibil: cineva moare și oferă o nouă șansă la viață pentru un necunoscut.

Colaborare mai bună între medicii clujeni și cei de la București: „Am încredere în generația tânără!” Colaborare mai bună între medicii clujeni și cei de la București: „Am încredere în generația tânără!”

Aflat la Madrid, deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a vorbit la Radio Românul, într-un dialog cu jurnalista Irina Sîntimbreanu, despre subiectul transplantului de organe în România. Parlamentarul clujean este de părere că lumea ar trebui guvernată de reguli, transparență și bun simț.

„Am venit în Spania să învăț de la cei mai buni! Cel mai eficient sistem de transplant din Europa este în Spania. Acum câteva luni, Cosmin Fizeșan, un copil din Cluj-Napoca a primit o nouă șansă la viață din partea unor medici incredibili de la Spitalul Gregorio Maranon din Madrid. Răzvan Suciu, un alt copilaș din Cluj-Napoca, așteaptă și el un transplant renal salvator în același spital”, mărturisește deputatul USR.


„De ce nu reușim să transplantăm mai mult și mai bine în țară?”, se întreabă Ungureanu, dezvăluind că Legea Transplantului, la care lucrează de mai bine de trei ani, va fi construită după modelul legii spaniole și după principiile de alocare agreate de Eurotransplant. Dacă ne organizăm mai bine în România putem salva mai mulți copii, la noi acasă, iar empatia este cheia succesului, afirmă Emanuel Ungureanu.

Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților dezvăluie că, în România, se cheltuie peste 10 miliarde de lei în sănătate într-o „gaură neagră”. „Risipim banii!”, avertizează Ungureanu, dezamăgit de faptul că nu există o colaborare reală între medicii clujeni și Institutul Clinic Fundeni din București.


„N-am văzut o demonstrație comună de transplant, să învețe împreună. (...) Dacă cei de la Cluj știu tehnica, cei de la București pot lua un avion și să învețe, sau invers. Am speranța în medicii tineri că au altă deschidere, altă mentalitate”, a punctat Ungureanu, în cadrul emisiunii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter