Sănătate

Ungureanu despre noul spital de la Borșa cu care se laudă Consiliul Județean: Clădirea a fost proiectată greșit și se degradează. Nu există siguranță pentru bolnavi. VIDEO

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina personală de Facebook imagini din incinta spitalului de Boli Psihice Borşa din judeţul Cluj care indică situaţia unităţii medicale, precum şi condiţiile improprii în care stau internaţi pacienţii. Deputatul recunoaște că există un corp nou de clădire, dar care nu poate să fie dat în folosință din cauza multor probleme.

“Imaginile incompetenței, indiferenței, indolenței a lui Alin Tișe și a Consiliului Județean Cluj. «Ne cerem iertare tuturor bolnavilor, rudelor acestora, opiniei publice...». Cu aceste cuvinte ar fi trebuit să înceapă orice comunicat din partea reprezentanților statului român care sunt responsabili direct sau indirect de mizeria în care sunt aruncați peste 150 de bolnavi cu boli psihice în infernul concentraționar de la Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj. Ce au făcut ieri autoritățile, conducerea Spitalului și a Consiliului Județean Cluj? Au dat vina pe imagini, au contestat adevărul, au spus că exagerez, că trunchiez, dar nu au folosit niciunul dintre cuvintele normale, cu conținut uman, de genul: milă, rușine, iertare, regret. «Ungureanu exagerează»”, spune deputatul clujean.

Ungureanu spune că atunci când a prezentat primele imagini din “castelul ororii în care au fost aruncate 120 de suflete chinuite”, a specificat că, de peste 5 ani, Consiliul Județean Cluj se chinuie să dea în folosință altă clădire.


“Deci, nu am ascuns nicio secundă adevărul, dar, am așteptat până astăzi să scot la iveală ticăloșia unui sistem complet indiferent la suferința bolnavilor. Iată imaginile filmate de mine, corpul de clădire nou, construit din fondurile Consiliului Județean Cluj zace nefolosit de o groază de timp. Clădirea a fost proiectată greșit, veți vedea raportul Inspecției de Stat în construcții. Mai mult decât atât, în acea clădire nu se pot muta toți bolnavii din castelul ororii. Clădirea poate găzdui doar 78 de bolnavi. Acest corp nou a intrat deja în proces de degradare și nu există un sistem de epurare functional. Acum se licitează lucrarea. O altă clădire este doar în faza studiului de fezabilitate. Deci, până să public imaginile cu modul oribil în care sunt tratați bolnavii cu probleme psihice, în toate clădirile din zonă, Consiliul Județean Cluj nu avea nicio soluție de relocare a suferinzilor”, mai spune deputatul USR.

Ce se întâmplă acum?


“DSP Cluj tace, Ministerul Sănătății se gândește dacă trimite un Control, spitalul și Consiliul Județean Cluj dau vina pe mine pentru că exagerez. Realitatea este una limpede, la Borșa de peste 50 de ani, nu de azi de ieri, bolnavii psihici sunt tratați în bătaie de joc de toată lumea. Nicio clădire din lagărul de la Borșa nu respectă standardele minime de confort și siguranță pentru bolnavi, niciuna, nici măcar cea nouă, există o eroare de proiectare, culoarele trebuiau să fie de 2, 40 metri și sunt de doar 1,80. Luni mă voi întoarce la Borșa. Nu va trece nicio zi în care să nu pun presiune pe autorități pentru mutarea în condiții de siguranță a pacienților din castelul ororii. În orice clipă se poate întâmpla o tragedie, bucăți din tavan s-au prăbușit deja. Nu exagerez deloc, dezastrul de la Borșa este peste orice închipuire”, conchide Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter