Sănătate

De ce nu donează clujenii sânge? „E sănătos să donezi sânge. Îți dă restart la organism”

Statisticile arată faptul că România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar din această cauză, multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate.

Sursă foto: Donează sânge, fii erou - OSM Cluj Sursă foto: Donează sânge, fii erou - OSM Cluj

Statistic vorbind, fiecare om de pe planetă are nevoie - pe parcursul vieții- cel puțin o singură dată de sânge.

ÎNTREBAREA ESTE: DE CE NU VOR OAMENII SĂ DONEZE?

De-a lungul anilor, s-au încercat tot felul de acțiuni și campanii, ca aceste donații să fie un câștig atât pentru Centrele de donații, cât și pentru donatori. Una dintre aceste campanii au fost bilete gratis pentru festivalul de muzica UNTOLD din Cluj-Napoca. Astfel, donatorii primeau intrare gratuită pe tot parcursul festivalului.


Dar, toate acestea nu au reușit să crească cu mult numărul donatorilor din țara noastră.

E VORBA DE NEPĂSARE SAU DE MOTIVE BINE ÎNTEMEIATE?

Se poate spune că încă de la începutul lumii, oamenii și-au dezvoltat un instict de apărare. Așadar, atunci când se simt încolțiți de o întrebare care îi pune într-o situație incomfortabilă, apelează la scuze, la explicații care sunt de multe ori false.


La întrebarea: de ce nu donați sânge? Oamenii apelează la asemenea scuze din cauza rușinii. Cele mai frecvente răspunsuri sunt: „nu am avut timp”, „nu îndeplinesc condițiile necesare”, „nu știam că se fac donații”.

Totuși, donarea nu necesită mult timp, donații se pot face oricând, nu există un „sezon”. Dar care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cineva pentru a putea dona?


SĂNĂTATEA ESTE CEL MAI IMPORTANT CRITERIU

În primul rând, de la sine înțeles este faptul că trebuie să fii major, dar până în vârsta de 60 de ani. O persoană majoră, sănatoasă, îndeplinește automat criteriul de greutate care trebuie să fie peste 50 kg. De asemenea donatorii trebuie să aibă un puls regulat, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni - lucru ușor de îndeplinit din cauza faptului că acestea sunt amânate din cauza lipsei de sânge a spitalelor.

În principiu, trebuie să fii sănătos, să nu fi suferit de boli sau afecțiuni grave.


Pentru doamne, se mai adaugă câteva criterii de selecție: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

PREGĂTIREA ÎNAINTEA DONĂRII

Ca pentru orice altă intervenție, donatorii de sânge trebuie să respecte un mic „ritual” înainte. Principiul sănătății se menține și acum, fiind interzis consumul de alcool, grăsimi și tutun înainte de a dona. Este recomandat să fie luată o gustare înainte și de asemenea pe lista de reguli se află și odihna.


Toate aceste mici reguli ce par atât de banale, sunt de fapt foarte importante, dar nu imposibil de îndeplinit, așa că ce anume îi împiedică pe oameni să doneze?

IRONIA OMENIRII

Există două mari clase de oameni când vorbim despre acest subiect: oamenii care îndeplinesc toate condițiile pentru a fi apți pentru donații, dar care dau dovadă de nepăsare și oamenii care din anumite motive, experiențe personale sau din pura bunătate a sufletului, doresc să doneze, dar starea lor de sănătate le stă în cale.

Am întrebat câțiva tineri despre donațiile de sânge, dacă donează sau nu și de ce, ei fiind o categorie socială cu cele mai multe șanse de a îndeplini toate condițiile necesare.

„Ca să donezi sânge trebuie să ai o anumită greutate și să fii sănătos, să n-ai boli ereditare care se pot transmite, să nu bei, să nu fumezi sau să te droghezi. Trebuie să fii curat cum s-ar zice. Eu nu donez pentru că am probleme de sănătate care se transmit ereditar, că altfel aș dona și eu. Și da, e sănătos să donezi sânge”, a explicat Adriana (20 de ani)

MULȚI TINERI SE CONFRUNTĂ CU PROBLEME DE SĂNĂTATE ÎNCĂ DE PE ACUM

„Eu una nu pot dona momentan din cauza greutății mele, iar faptul că vreau să ajung la minim 50 kg este tocmai pentru a putea dona. Tata e donator, la fel și mama. Eu încă neputând să donez, mă implic în proiecte de voluntariat cu privire la donare”, s-a plâns Alexandra (19 ani).

„Nu pot să donez de la vârsta de 20 de ani din cauza unei boli. Atât pot să zic”, a declarat Mircea.

„Eu mă chinui de 10 ani să ating greutatea minimă ca sa pot dona. Îmi doresc mult să fac asta”, a spus dezamăgit Mihai.

Cu toate acestea, dorința de a dona este acolo și nu mai rămâne loc în sufletele lor de indiferență sau nepăsare. Durerea neputinței umple orice colț.

EXISTĂ TOTUȘI SPERANȚĂ

Această speranță stă în oamenii capabili și doritori care vor să facă un bine. Stă în tinerii pe care îi împiedică vârsta și care într-un an sau doi pot face acest pas spre o țară mai bună, țara pe care toți o visează. Speranța stă în oamenii care dacă nu pot ei înșiși, îi încurajează și  îi împing pe alții spre bine.

„Eu am donat a doua oară acum o săptămână, când am fost să mă înscriu la facultate. Am început de la 18 ani și plănuiesc să continui. În afară de beneficiile pe care ți le dă: sistem imunitar întărit, risc de infarct mai scăzut, risc scăzut de infectare cu diferite boli, și așa mai departe, te face să te simți mai bine. Când ieși de acolo, știi că ai ajutat pe altcineva. În plus, sângele tău ajunge până la 3 persoane, deci contează”, a declarat Denisa.

OAMENII SUNT INCURAJAȚI SĂ DONEZE

„Dacă puteți să donați, vă recomand cu cea mai mare plăcere. Pe mine mă seacă faptul că nu pot dona, pentru că sunt talasemică și stau mereu pe hemoglobină zece. Au fost cazuri în care trebuia să donez pentru prieteni apropiați și m-am simțit neputincioasă din acest motiv. Sunt oameni care au nevoie permanent de transfuzii și o donație poate salva o viață. Este o faptă bună și altruistă”, a explicat Iulia.

„O transfuzie , care a fost complicată din cauza RH-ului negativ, a fost ceea ce a ajutat la recuperarea bunicii mele în 2016, când a fost bolnavă. Deci dacă puteți dona, nu ezitați să o faceți fiindcă poate salva o viață sau poate ajuta la recuperarea unei persoane bolnave! Nu știu cine a fost persoana care a donat sânge atunci, dar mereu mă voi ruga să fie sănătoasă și fericită! Din păcate eu nu pot fi donatoare fiindcă sufăr de hipotensiune și am probleme cu căile respiratorii” , a afirmat Lelia.

Clujenii doritori să facă acest gest pot dona la Centrul Regional de Transfuzie Cluj.

Articol scris de Bianca Orga, studentă în anul III la Jurnalism, FSPAC

Ultimele Stiri
abonare newsletter