Sănătate

E. Ungureanu îl trage de mânecă pe Iohannis în scandalul CNAS: „E o chestiune de viață și de moarte!”

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu îl îndeamnă pe președintele României, Klaus Iohannis, să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a rezolva de urgență problema cardurilor de sănătate.

E. Ungureanu îl trage de mânecă pe Iohannis în scandalul CNAS: „E o chestiune de viață și de moarte!” E. Ungureanu îl trage de mânecă pe Iohannis în scandalul CNAS: „E o chestiune de viață și de moarte!”

Platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată de peste trei săptămâni. „Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”, a fost răspunsul cinic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în timp ce atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Conform Legii, medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori „obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști.

„Deoarece problema din CNAS este una de siguranță națională, solicit expres președintelui Klaus Iohannis să convoace CSAT pentru a rezolva problema cardurilor de sănătate. Mi se pare inadmisibil că nu se întrunește CSAT în condițiile în care o componentă a acestui sistem informatic este în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). De asemenea, conform Legii, SRI are responsabilități directe în supravegherea sistemului de sănătate și funcționarea acestuia!”, a punctat deputatul USR.


În cursul zilei de luni, premierul Viorica Dăncilă anunțat că îl va demite, marți, pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia. Dăncilă a afirmat că a cerut deja ministerului Sănătăţii o nouă propunere pentru conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Emanuel Ungureanu vrea și mai mult: capul celor responsabili din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

„Vreau să știu cine este responsabilul din SRI care nu răspunde cu capul pentru că, timp de 20 de zile, acest sistem nu funcționează... de fapt nu funcționează din 2015. (...) Această solicitare o fac expres, am făcut-o de nenumărate ori. Dincolo de politică, vorbim de chestiuni de viață și de moarte! Acesta ar trebui să fie rolul președintelui în situații de acest gen, în care capul lui Vulcănescu nu rezolvă problema.


Problema este de ordin tehnic, care ține și de corupție: 200 milioane de euro au fost aruncați într-un sistem informatic care nu a mers niciodată. Din 2015 până astăzi nu am auzit să se convoace CSAT pentru o chestiune de siguranță națională, este chinul unor medici de familie care s-au transformat în birocrați, contabili, informaticieni în loc să asigure asistența primară pentru pacienți”, a punctat deputatul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter