Sănătate

Ce spun doctorii clujeni despre gripă? 3.000 de doze de vaccin, disponibile la medicii de familie

Aflați în pragul unei epidemii de gripă, cu zeci de persoane decedate din pricina virusului, românii sunt încurajați mai mult ca oricând să aibă grijă de sănătatea lor.

Până în prezent, la nivelul județului Cluj au fost raportate 14 cazuri de gripă diagnosticate clinic, dar neconfirmate încă de testele de laborator, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Numărul virozelor respiratorii este în creștere alarmantă, săptămâna trecută fiind înregistrate 1.977 de cazuri, conform directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.

Dr. Liana Monica Deac, medic primar epidemiolog recomandă ca încă de la primele semne de boală pacientul să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Actualmente, la cabinetele medicilor de familie din județ, există peste 3.000 de doze de vaccin pentru imunizarea categoriilor de risc.


Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire

"De aproximativ două săptămâni suntem în debut de sezon de gripă, dar încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată. Sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, motiv pentru care specialiștii recomandă vaccinarea drept cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale, mai ales pentru copii, vârstnici și gravide, considerați de Organizația Mondială a Sănătății persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, alături de personalul medical, bolnavii cronici și persoanele instituționalizate", declară dr. Liana Monica Deac.


"Pe piața din România există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară, care conţin virus inactivat: Michigan/45/2015; (H1N1) pdm09-like virus; A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus; B/Colorado/06/2017-like (din linia B/Victoria/2/87) și B/Phuket/3073/2013. În situația în care există istoric de șoc anafilactic sau de reacție alergică puternică, vaccinarea se va face în unități unde există posibilitatea de administrare de tratament rapid în caz de reacție alergică puternică", amintește aceasta.

La ce simptome să fim atenți?


Simptomele principale ale gripei sunt: febră mare care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade Celsius), tuse, rinoree - nas care curge, dureri musculare si articulare, greață, vomă, diaree.

"Există deja focare locale de gripă în București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în alte județe. Au fost înregistrate chiar 27 decese, confirmate cu virus gripal. În toate cazurile au existat condiții medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație", precizează medicul epidemiolog.


Dr. Liana Monica Deac recomandă persoanelor care prezintă semne de boală să se prezinte imediat la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. De asemenea, aceasta atenționează că măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă. Todotadă, o altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane, susține cadrul medical specializat în epidemiologie.

abonare newsletter