Sănătate

Gripa face victime și în județul Cluj. O bătrână a murit

Patru români au murit în ultima săptămână a lunii ianuarie din cauza gripei. Decesele vin după ce alţi patru oameni au fost ucişi în săptămâna precedentă din această cauză.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de raportare şi până pe data de 28 ianuarie a ajuns la opt, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„De la începutul sezonului 2017 - 2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, din care patru tip B, trei tip A, subtip (H1)pdm09 şi unul tip A, în curs de subtipare, faţă de 17 în sezonul precedent, din care 15 cu virus gripal tip A, subtip H3, unul cu A(H1) pdm09 şi unul tip A, nesubtipat”, se arată în centralizatorul CNSCBT.


Patru dintre cele opt persoane au murit în perioada 22 - 28 ianuarie, nefiind vaccinate antigripal.

Este vorba despre o femeie de 75 de ani din județul Cluj, o femeie de 67 de ani din județul Harghita (condiții medicale preexistente, confirmate cu virus gripal tip B), un bărbat în vârstă de 62 de ani din județul Hunedoara (condiții medicale preexistente, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare) și o fetiță de 4 ani din județul Maramureș (fără condiții medicale preexistente cunoscute, nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09).


Până la data de 28 ianuarie au fost vaccinate antigripal 821.356 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

abonare newsletter