Sănătate

ALERTĂ. Peste 300 de cazuri de râie în județul Cluj

Coordonatorul zonal al Partidei Romilor Dej, Calistenius Trancă, a sesizat vineri, în şedinţa Colegiului Prefectural Cluj, faptul că există peste 300 de cazuri de râie (scabie) în comunitatea de romi din municipiul Dej.

sursa foto suntmamica.ro sursa foto suntmamica.ro

"Avem peste 300 de cazuri de scabie, care este eradicată la nivel de UE, e un focar de infecţie, nu este apă, canalizare, oamenii îşi fac nevoile în boscheţi. Îi tratăm pe oameni de scabie, dar nu s-a dat unguent pe bază de sulf, Primăria Dej nu a dat banii, 2.000 de lei pentru această acţiune, toată lumea ne promite, primarul ne ignoră, suntem minţiţi una într-una. Am făcut sezizare la DSP Cluj", a declarat Calistenius Trancă.

Viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean, a spus, în aceeaşi şedinţă, că problema nu poate fi rezolvată cu banii alocaţi de Primărie şi că e nevoie de un proiect cu finanţare europeană, care va fi semnat în zilele următoare, proiect prin care să fie sprijinite grupurile vulnerabile.


"S-a luat legătura cu conducerea Primăriei Dej, cu medicii de familie şi cu Spitalul Municipal Dej, dar tratamentul scabiei care este asigurat trebuie însoţit de igienă individuală, de spălare, de aplicare a unguentului, de spălare din nou, apoi trebuie luată lenjeria de corp a tuturor membrilor familiei, trebuie făcută o dezinsecţie, altfel degeaba tratăm o persoană. Dar cei din comunitatea de romi din Dej nu au sursă de apă. S-a încercat asigurarea într-un internat de şcoală a acţiunii de spălare a membrilor comunităţii şi a hainelor, care au condiţii precare. Nimeni nu le închide uşa în nas", a declarat, la rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu-Goia.

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, le-a cerut celor responsabili de situaţie să o trateze ca prioritate zero. "Voi insista să se rezolve această situaţie cât mai repede posibil", a subliniat prefectul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter