Sănătate

Medicii clujeni cer bugetarea screeningului pentru cancer de colon

Mai mulți medici specialişti cer Ministerului Sănătăţii să acorde finanţarea necesară pentru realizarea, printr-un program naţional, a unui screening pentru cancerul de colon, în condiţiile în care, în ultimii 27 de ani, numărul cazurilor s-a triplat.

Potrivit şefului Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tanţău, acest program naţional de screening pentru cancer de colon a fost aprobat de Parlament în urmă cu zece ani, dar nu a primit bugetarea necesară pentru a fi organizat.

'Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni pilot', a declarat joi, presei, Marcel Tanţău.


Acesta a explicat că screeningul pentru cancerul de colon prevede teste de sângerare ocultă la doi ani, care ar ajuta la identificarea populaţiei cu risc de a avea leziuni colo-rectale. În plus, această metodă, ar preveni şi eventualele aglomerări ale cabinetelor de endoscopie.

'Acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon', a mai spus Tanţău.


În Europa, a explicat medicul, există asemenea programe de screening de multă vreme, iar în timp ele şi-au dovedit eficienţa, ajutând la reducerea incidenţei cancerului de colon cu 20 la sută. De altfel, screeningul pentru cancer de colon este, în Uniunea Europeană, unul dintre cele trei screeninguri obligatorii pentru statele membre, alături de screeningul mamar şi de col uterin.

Marcel Tanţău a mai spus că este necesar ca politicienii să înţeleagă că trebuie dat astăzi bani pentru rezultate care se vor vedea peste un deceniu.


'Programul de screening trebuie pornit de politicienii de azi, iar rezultatele se văd pentru politicienii de peste 10-15 ani, dar toţi trebuie să înţeleagă că un astfel de program naţional de screening pentru cancerul de colon trebuie să existe, este absolută nevoie de el. Nu cred că finanţarea unui astfel de program ar fi o problemă pentru România, la potenţialul economic actual al ţării', a mai spus specialistul. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter