Sănătate

Introducerea alunelor sau arahidelor în alimentația copiilor mici poate preveni alergiile

Părinții ar trebui să introducă în alimentația copiilor unt de arahide sau alimente sub formă de piure care conțin praf de nucă ori alune începând de la vârsta de 4-6 luni pentru a preveni riscul de a dezvolta alergii la aceste alimente, potrivit unor noi recomandări ale Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, informează Reuters.

Pentru majoritatea copiilor care nu suferă de eczeme sau alergii la ouă — care cresc posibilitatea dezvoltării de alergii la nuci și alune — Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite recomandă alimentele care conțin alune imediat ce aceștia încep să consume hrană solidă.

''Pentru majoritatea copiilor, introducerea (acestor alimente — n.r.) poate fi făcută acasă'', susține medicul alergolog Matthew Greenhawt, președintele comitetului pentru alergii alimentare din cadrul Colegiului american pentru alergii, astm și imunologie, coautor al recomandărilor.


Însă, copiii care suferă de eczeme sau alergii la ouă trebuie să fie consultați mai întâi de un medic alergolog care va efectua teste specifice pentru identificarea unei posibile alergii la alune și vor primi astfel de alimente numai sub supraveghere medicală.

''Nu ar trebui date niciodată alune întregi nici unui copil cu vârsta sub 4 ani din cauza pericolului de înec'', a atenționat Greenhawt pentru Reuters.


Noile directive diferă de cele emise în 2000 potrivit cărora copiii cu vârsta sub 3 ani nu ar trebui să primească alune în alimentație. Ulterior, recomandările făcute în 2008 sugerau că nu trebuie întârziată administrarea nici unui aliment după vârstele de 4 — 6 luni. Acestea nu făceau însă nici o precizare referitoare la alune.

Reacțiile adverse la nuci și alune reprezintă cauza principală de deces din cauza alergiilor în Statele Unite, iar prin noile recomandări se încearcă îmbunătățirea acestei statistici ținând cont de faptul că medicii susțin că expunerea copiilor de timpuriu la aceste alimente reduce posibilitatea de dezvoltare a unor reacții adverse.


Unele dintre reacțiile alergice pot include simptome negative ușoare, precum urticarie sau greață, însă pot surveni și urmări serioase precum șocul anafilactic ce se manifestă prin îngustarea căilor respiratorii ajugându-se la imposibilitatea de a respira. În cazul persoanelor care se confruntă cu anafilaxie poate interveni decesul în lipsa unui ajutor medical de urgență.

Etichete: alimentatie
Ultimele Stiri
abonare newsletter