Sănătate

RENUNȚAREA LA FUMAT: tratament specializat sau terapii alternative? Ce spun medicii.

Cel mai recent studiu Eurobarometru ne arată că 27% dintre români fumează în mod regulat, iar 58% dintre aceștia au incercat să se lase de fumat. 20% în ultimul an. Fie că apelează la programe care oferă ajutor de specialitate din partea medicilor sau la terapii alternative, rezultatul sperat este același: renunţarea definitivă la fumat.

Clujenii care doresc să renunţe la acest obicei scump și dăunăto, pot apela la Programul Naţional „Stop Fumat”, program al Ministerului Sănătăţii care funcţionează de câţiva ani la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca. Acolo pot primi medicamente gratuite, dar şi consiliere privind renunţarea la fumat.

"Cine doreşte să se lase de fumat, are două variante. Prima ar fi sa sune la Telefonul Verde, pentru a obţine câteva date preliminarii, foarte generaliste despre cum putem să-i ajutăm, să le explicăm despre medicamente şi despre consilierea psihologică pe care le-o punem la dispoziţie. A doua variantă, pe care o recomandăm, este ca oamenii să se adreseze in oraşele unde avem medici şi psihologi şi aceştia le pot pune la dispoziţie tratamentul necesar. Acesta durează între 2 şi 3 luni. Pacientul vine din 2 în 2 săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumător sunt mai mari”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat”.


Medicamentele acţionează prin blocarea receptorilor de nicotină  de la nivelul creierului, iar astfel sevrajul scade semnificativ.  Studiile arată ca doar 3% din populaţie poate renunţa la acest viciu prin proprie voinţă, restul având nevoie de ajutor specializat.

Terapii alternative: biorezonanța


Una dintre terapiile alternative care ar putea avea succes, şi la care se poate apela în Cluj-Napoca, este terapia prin biorezonanţă.
„Această terapie funcţionează prin intermediul unui aparat care diminuează sevrajul şi scoate nicotina din organism. Este nevoie de 4 şedinţe, o şedinţă durând cam 45 de minute, timp în care, cu ajutorul unui aparat, se analizează spectrul electromagnetic specific nicotinei. Acesta inversează şi amplifică mostra de vibratie şi apoi o reintroduce în organism utilizând doi electrozi care se plasează pe încheieturile mâinilor. Pe parcursul celor 4 şedinţe se recomandă ca pacienţii să consume minim 2 litri de apă plată, iar timp de 48 de ore de la efectuarea unei şedinţe să nu stea în medii în care se fumează. Este nevoie şi de puţină voinţă, pentru că aparatul ajută doar în proporţie de 70%”, explică Felicia Mercea, specialist în biorezonanţă.

E hipnoza o soluţie?


O altă metodă ar fi hipnoza, care se spune că ar ajuta la renunţarea la fumat. Aceasta acţioneză asupra subconştientului şi ajută pacienţii să-şi poată folosi puterea minţii pentru ca apoi să-şi poată controla corpul. Hipnoza poate relaxa şi poate schimba anumite comportamente. Tot ce trebuie făcut e să se asculte o înregistrare pe parcursul a cel puţin 30 de zile, care ar ajuta la ignorarea impulsului de a fuma, şi pe parcurs ţigările vor avea alt gust. Înregistrarea se ascultă dimineaţa, acest tratament funcţionând pe pricipiul: cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Hipnoterapia se realizează la cabinetele psihoterapeuţilor (există şi în Cluj cabinete unde se parctică), dar se poate realiza şi la domicilul pacienţilor, cu ajutorul unor benzi înregistrate.

Acupunctura, tehnică tradiţională chinezească


​Prin acupunctură se stimulează nişte centri nervoşi de pe corp, cu ajutorul acelor. Această tehnică poate ajuta fumătorii prin reducerea nevoii de a fuma, dar are avantajul că ameliorează și sevrajul. Picioarele, urechile şi creştetul capului sunt zonele care trebuie să fie „înţepate”, desigur doar de un specialist, pentru ca această tehnică să-şi facă efectul.
Indiferent, însă, dacă fumătorul apelează la tratamentele specializate sau la cele alternative, până la urmă voinţa este cea care stă la baza reușitei renunţării la acest viciu, care pe zi ce trece este tot mai des întâlnit şi afectează viaţa oamenilor.

Articol scris de Bianca Chețan, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul III

Ultimele Stiri
abonare newsletter