Sănătate

Noua conducere a Ministerul Sănătății “fabrică” o nouă listă a compensatelor

Pacienții nu vor putea beneficia prea curând de noua listă a medicamentelor compensante.

sursa foto: stiripesurse.ro sursa foto: stiripesurse.ro

Schimbări la conducerea Ministerului Sănătății, noi reguli și noi termene de așteptare – acestea sunt doar câțiva dintre factorii care justifică întârzierea reactualizării noii liste a medicamentelor compensate.

Deși lista medicamentelor compensate trebuia să intre în vigoare începând cu data 1 aprilie, se pare, că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.


Zilele trecute, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, anunța că se lucrează la o nouă listă de medicamente compensate, deoarece proiectul acestei liste a fost alcătuit din 167 de molecule evaluate de o singură persoană și că există dubii în privința faptului că acestea au fost evaluate într-un mod corect.

Dar cu bolnavii ce facem?

Bolnavii sunt cei mai afectați de aceste schimbări la nivelul conducerii Ministerului Sănătății, de noile reguli și de lungile termene de așteptare. De mai bine de șase ani așteaptă să fie introdusă nouă listă a compensatelor și se pare că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.


Ba mai mult de atât, bolnavii cronici anunță că vor organiza o serie de proteste dacă noua listă a compensatelor nu va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare, lucru care este practic imposibil de realizat în condițiile în care noul ministru a Sănătății a anunțat că va face o reevaluare a listei.

Reprezentanții Asociației Alianței Pacienților Cronici din România anunțau recent că sunt dispuși să meargă până în fața Parlamentului European să protesteze pentru drepturile lor.


Noi molecule pe lista compensatelor

Ministrul Sănătății, Nicolea Bănicioiu, a declarat că pe noua listă a compensatelor vor fi introduse noi molecule și că la ora actuală se încearcă achiziționarea lor la prețuri cât mai mici.

Acesta a mai declarat că în mandatul lui Eugen Nicolăescu, fostul ministru a Sănătății, doar o singură persoană a evaluat toate cele 167 de molecule noi. “Am dubii în ceea ce priveşte modul în care o persoană a putut evalua toate aceste dosare", a declarat acesta.


Cert este că deocamdată nu se știe cu exactitate când bolnavii vor putea beneficia de noua listă a medicamentelor compensate.

abonare newsletter