Sănătate

Din 2014, internarea în spital se va face pe bază de liste de aşteptare

Noul pachet de bază al serviciilor medicale a fost lansat în dezbatere publică, duminică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Pachetul de bază pentru asiguraţi va oferi dreptul la un număr fix de consultaţii. La medicul de familie, se vor acorda 2-4 consultaţii gratuite, în funcţie de boală. În policlinici şi ambulatorii, pentru bolile cronice se acordă o consultaţie gratuită, de 10 minute, o dată la trei luni. Pentru o boală acută se acordă o consultaţie de maxim 20 de minute.

În spital, potrivit Hotnews, pacienţii cu bilet de internare vor putea fi programați pentru internare, în funcţie de boală, gravitatea ei şi „disponibilitatea serviciilor” spitalului solicitat. Conform definiţiilor Ministerului Sănătăţii, pacienţii care vor fi încadraţi la nivel de prioritate intermediar sau de rutină (adică 2 sau 3 - definite la pagina 2 din HG) vor intra pe o listă de aşteptare, „respectând criteriile de urgenţă”. Aliniatul care prevede clar apariţia listelor de aşteptare pentru toţi pacienţii care nu sunt urgenţe şi au nevoie de internare în spital este: “Pacienţii care prezintă un bilet de internare valid vor putea fi programaţi pentru internare, în funcţie de afecţiune şi de gravitatea semnelor şi simptomelor prezentate şi de disponibilitatea serviciilor unităţii spitaliceşti solicitate. Ministerul Sănătăţii precizează că pacienţii nu vor mai putea rămâne internaţi în continuare dacă după ce „i s-a efectuat o intervenţie medicală necesită timp de odihnă înainte de a pleca acasă” sau dacă aşteaptă analizele.
Conform sursei citate, nu se precizează care sunt spitalizările evitabile care ar putea fi tratate ambulatoriu, ele urmând a fi menţionate în Normele metodologice, încă nepublicate.
De altfel, multe dintre detaliile importante pentru aplicabilitatea practică, particularizată la fiecare specialitate în parte (cum ar fi numărul pi frecvenţa analizelor), a tuturor acestor reguli vor fi precizate în Normele Metodologice ale Contractului Cadru, care nu sunt încă publice.


Această ultimă variantă a pachetului de bază vine la două luni de la publicarea primei variante a noului pachet de servicii medicale de bază. Pentru asiguraţi, pachetul de bază, împreună cu programele naţionale de sănătate, rămâne în continuare foarte generos, dar nu este precizat nimic despre asigurările medicale private.

abonare newsletter