Sănătate

Ce efecte adverse ciudate pot produce unele medicamente

Ibuprofenul, antidepresivele, tratamentul pentru psoriazis şi alte medicamente pot produce efecte adverse neobişnuite.

Potrivit doctorulzilei.ro, cele mai ciudate efecte adverse pe care le pot produce aceste medicamente sunt:

Subţierea sau căderea părului


Subţierea sau căderea părului este un efect secundar neobişnuit al Ibuprofenului descoperit de câţiva cercetători din Statele Unite. Odată întreruptă medicaţia, această problemă s-a ameliorat după aproximativ 9 luni.

Schimbarea culorii ochilor


Există  şi medicamente ce pot pigmenta firele de păr ale genelor şi chiar irisul. „Latanoprost şi bimatoprost – medicamente folosite pentru tratarea glaucomului – pot face ca persoanele care au ochi deschişi la culoare (verzi sau albaştri) să şi-i transforme în ochi căprui. Aceiaşi clasă de medicamente a fost folosită şi pentru alungirea genelor”,spune conf. dr. Cătălin Popescu, dermatolog la Spitalul Colentina din Capitală.

Schimbarea culorii părului


Psoriazisul determină o creştere rapidă a celulelor pielii având ca rezultat apariţia unor leziuni pe toată suprafaţa corpului. Tratamentul are ca scop încetinirea producerii celulelor noi, având ca efect schimbarea culorii părului sau încreţirea lui. Acitretinul, unul din medicamentele pentru psoriazis, poate determina închiderea culorii părului, pe când Etretinatul poate deschide nuanţa părului în mai puţin de trei luni de la începerea tratamentului.

Amnezie


În filme, amnezia apare, în general, la persoanele care au suferit lovituri în zona capului. În medicină, în schimb, pierderea memoriei pe durată scurtă de timp poate apărea şi după administrarea anumitor medicamente. Unele dintre medicamentele învinuite pentru acest tip de efect secundar sunt tranchilizantele şi somniferele.

Pierderea mirosului


Au existat câteva cazuri raportate în care pacienţii şi-au pierdut capacitatea de a simţi mirosul (tulburare numită anosmie), ca urmare a administrării de interferoni, substanţe recomandate în cazul persoanelor care suferă de hepatită, leucemie şi scleroză multiplă.

Halucinaţii

Mefloquinul este un agent care luptă împotriva malariei, însă el poate da efecte secundare destul de ciudate şi de periculoase. Pacienţii se plâng că în timpul administrării suferă halucinaţii şi episoade în care încearcă să se sinucidă. În 2009, CBC News a anunţat că mai bine de 3.000 de pacienţi au declarat că au probleme psihice din cauza administrării de Lariam,un medicament care conţine mefloquin.

Urina albastră

Albastrul este o culoare rară în natură, ceea ce face ca urina albastră să fie un lucru cu adevărat ciudat. Există mai multe medicamente al căror efect secundar este producerea urinei albastre, printre care şi antidepresivul amitriptilin, indometacinul, şi anestezicul propofol, iar culoarea albastră provine de la coloranţii artificiali din pastile.

 

abonare newsletter