Sănătate

Boala considerată catastrofă globală. Afectează anual 10 milioane de oameni

Cercetătorii au descoperit markeri în sânge care ar putea identifica milioane de persoane care răspândesc involuntar tuberculoza.

Tuberculoza afectează anual aproximativ 10 milioane de persoane. Foto: pexels.com Tuberculoza afectează anual aproximativ 10 milioane de persoane. Foto: pexels.com

 

 


Se speră că această descoperire va duce la un test ușor de utilizat pentru a identifica și opri răspândirea bolii, care afectează anual aproximativ 10 milioane de persoane.

 


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza este cea mai mortală boală infecțioasă, ucigând anual peste un milion de persoane. 

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton și experți la nivel mondial au efectuat o analiză detaliată a markerilor din sânge pentru tuberculoză, menționează techexplorist.com.


Investigația lor, raportată în Journal of Clinical Investigation Insight, a descoperit șase proteine fiabile pentru detectarea tuberculozei

Autorul principal, Dr. Hannah Schiff, specialist în boli respiratoria, a remarcat că aproape trei milioane de cazuri au fost trecute cu vederea în anul precedent, majoritatea în țările în curs de dezvoltare.


Tuberculoza, amenințare globală. 10 milioane de oameni afectați anual

Hannah Schiff a explicat: „Tuberculoza rămâne o catastrofă globală, deoarece eforturile noastre de a controla răspândirea bolii sunt îngreunate de testele inadecvate, care sunt lente și depind de echipamente și laboratoare specializate".

„O treime dintre persoanele care se infectează nu sunt diagnosticate și rămân contagioase. În studiul nostru, am combinat o nouă tehnică de măsurare cu o analiză matematică profundă pentru a identifica acești șase noi markeri ai bolii".


CITEȘTE ȘI:
România, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză. Peste 9.500 de cazuri TBC, în 2023.

„Aceasta ar putea duce la o alternativă transformatoare pentru diagnosticarea acestei afecțiuni - un test simplu care detectează proteinele din sânge ale căror niveluri diferă între persoanele cu TB, persoanele sănătoase și cele care suferă de alte boli respiratorii", a adăugat ea.

Stropii proveniți din tusea sau strănutul persoanelor infectate pot răspândi tuberculoza, care afectează de obicei plămânii, dar poate afecta orice zonă a corpului. 

Boala care afectează 10 milioane de vieți. Tuberculoza necesită atenție sporită 

Cercetătorii au analizat proteinele din sângele persoanelor cu TB activă din Africa și America de Sud, comparându-le cu proteinele din sângele persoanelor sănătoase și al celor cu infecții pulmonare. Ei au descoperit 118 proteine cu diferențe semnificative.

Șase proteine pot fi folosite pentru a face diferența între pacienții cu tuberculoză infecțioasă și persoanele sănătoase sau cele care suferă de afecțiuni pulmonare. 

Codirectorul studiului din Southampton, Dr. Diana Garay-Baquero, a propus ca aceste rezultate să ajute la crearea unui test simplu pentru tuberculoză asemănător cu testul COVID.

Eforturile de cercetare pentru dezvoltarea unui test de sânge pentru TB reprezintă un pas crucial în lupta împotriva tuberculozei. 

Găsirea celor care au tuberculoză, dar nu știu de ea, ar putea devein extrem de simplu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut în perioada pandemiei de COVID-19

Cel mai ciudat fruct, cu 15 beneficii: previne cancerul, boala Alzheimer și ne protejează de tuberculoză

Ultimele Stiri
abonare newsletter