Sănătate

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut în perioada pandemiei de COVID-19

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut în perioada pandemiei de COVID-19, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut în perioada pandemiei de COVID-19, avertizează Organizația Mondială a Sănătății/ FOTO: pixabay.com Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a crescut în perioada pandemiei de COVID-19, avertizează Organizația Mondială a Sănătății/ FOTO: pixabay.com

 

 


Numărul deceselor la nivel global cauzate de tuberculoză a crescut între 2019 şi 2021, potrivit estimărilor, periclitând anii în care s-au înregistrat descreşteri după ce pandemia de CIOVID-19 a perturbat în mod server eforturile de combatere a acestei boli, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

 


Eforturile globale de luptă cu boli precum SIDA, tuberculoză sau malaria au fost perturbate în timpul pandemiei de COVID-19. Criza sanitară a afectat cu precădere răspunsul în cazul tuberculozei, iar ca urmare statele au înregistrat întârzieri în atingerea obiectivelor pentru contracararea acestei boli infecţioase.

OMS a îndemnat omenirea să aplice lecţiile învăţate din pandemie la tuberculoză, care afectează în mod sever ţări precum India, Indonezia, Filipine şi Pakistan.


„Dacă există o lecţie pe care am învăţat-o în pandemie, este aceea că prin solidaritate, hotărâre, inovaţie şi utilizarea echitabilă a uneltelor, putem depăşi ameninţările sanitare grave”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Peste un milion de oameni au murit de tuberculoză în 2021

Raportul anual al OMS asupra tuberculozei estimează că tuberculoza a dus la moartea a 1,6 milioane de persoane în 2021, peste numărul estimat de 1,5 milioane de decese în 2020 şi peste cele 1,4 milioane de decese raportate în 2019. Numărul deceselor asociate tuberculozei a scăzut în perioada 2005-2019.


Raportul avertizează totodată că în viitorul apropiat tuberculoza ar putea înlocui COVID-19 şi deveni principala cauză de deces la nivel global asociată unui singur agent patogen. Potrivit unui raport al Fondului Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, în timp ce numărul persoanelor care au beneficiat de tratament şi de eforturile de prevenţie s-a redresat anul trecut, omenirea nu este încă pe calea cea dreaptă pentru a învinge aceste boli mortale.

Circa 10,6 milioane de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, o creştere cu 4,5% faţă de 2020, potrivit raportului OMS.


Conform „Strategiei de eradicare a tuberculozei”, OMS a stabilit drept obiectiv reducerea numărului de decese din cauza TBC-ului cu 35% din 2015 până în 2020, însă reducerea netă a fost de 5,9% în perioada 2015 şi 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

Cazuri de TBC, în scădere. Oamenilor le e frică să meargă la medic. Voiculescu: „Lupta cu tuberculoza e o prioritate!”

România, fruntașă la TBC. În Cluj încă se mai moare de tuberculoză

abonare newsletter