Sănătate

Medicamente care nu trebuie NICIODATĂ combinate cu alcool. Efectele adverse ale alcoolului în combinație cu medicamentele.

Unele medicamente pot avea interacțiuni periculoase cu alcoolul și aceste combinații ar trebui evitate cu strictețe.

Medicamente care nu trebuie NICIODATĂ combinate cu alcool. FOTO: Pixabay Medicamente care nu trebuie NICIODATĂ combinate cu alcool. FOTO: Pixabay

 

 


Când vine vorba de sănătatea noastră, trebuie să fim conștienți că unele decizii, cum ar fi consumul de alcool în timp ce luăm medicamente, pot avea consecințe grave. Anumite medicamente în combinație cu alcoolul pot fi toxice pentru stomac, ducând la apariția durerilor, iar în cazuri mai grave, chiar a ulcerelor.

 


Consumul de alcool în timpul unui tratament medicamentos, fie și în cantități moderate, poate cauza fie o diminuare a acțiunii medicamentului, fie anumite reacții adverse. De regulă, oamenii stiu ca nu este recomandata administrarea antibioticelor concomitent cu alcoolul, însă și alte medicamente pot avea efecte adverse dacă sunt combinate cu băuturi alcoolice.

Medicamente care nu trebuie combinate cu alcool

În general, alcoolul poate inhiba sau amplifica efectele medicamentului într-un mod necontrolat și imprevizibil. De aceea, este bine să se evite consumul de alcool în timpul tratamentului medicamentos.


Este întotdeauna recomandat să cerem sfatul medicului sau farmacistului înainte de a lua decizii care pot afecta tratamentul nostru și să citim cu atenție prospectul medicamentului pentru a evita complicațiile nedorite.

Efecte adverse ale alcoolului în combinație cu medicamentele

Este vital să fim conștienți de riscurile implicate în consumul de alcool în timp ce urmăm un tratament medicamentos. Interacțiunile nefericite dintre alcool și medicamente pot avea consecințe grave pentru sănătatea noastră, inclusiv leziuni hepatice, hemoragii interne și tulburări de respirație.


Antiinflamatoare: Aceste medicamente pot afecta stomacul, cauzând dureri și chiar hemoragii digestive. Atunci când sunt combinate cu alcool, riscul de leziuni hepatice poate crește semnificativ.

Somnifere: Consumul lor cu alcool poate duce la somnolență excesivă și probleme de coordonare a mișcărilor, reprezentând un pericol pentru siguranța personală.


Medicamente pentru scăderea colesterolului: Alcoolul, asociat cu aceste medicamente, poate crește riscul de sângerări gastrice și poate afecta grav ficatul.

Medicamente pentru hipertensiune arterială: Combinarea lor cu alcool poate duce la amețeli și stări de leșin, fiind periculoasă pentru cei care urmează un tratament pentru tensiunea arterială.

Medicamente pentru aciditate gastrică: Alcoolul poate amplifica efectele adverse ale acestor medicamente, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.

Combinații periculoase între medicamente și alcool

Anticoagulante: Interacțiunea lor cu alcoolul poate duce la riscul crescut de hemoragii interne, fiind extrem de periculos.

Medicamente antialergice: Consumul de alcool în timp ce iei astfel de medicamente poate duce la amețeli și vărsături, afectând starea generală de sănătate.

Diuretice: Alcoolul și medicamentele diuretice pot duce la deshidratare și scăderea bruscă a tensiunii arteriale, reprezentând un risc pentru sănătate.

Antibiotice: Combinația dintre alcool și antibiotice poate reduce eficacitatea tratamentului și poate cauza efecte adverse precum dureri de cap, greață și scăderea tensiunii arteriale.

Medicamente antidiabetice: Alcoolul poate interfera cu funcționarea corectă a acestor medicamente, putând provoca hipoglicemie și alte complicații.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O combinaţie de medicamente împotriva răcelii pentru copiii mai mici de patru ani, interzisă în India

Ultimele Stiri
abonare newsletter