Actualitate

În cât timp iese alcoolul din sânge? După cât timp poți urca la volan dacă ai consumat alcool?

În perioada sărbătorilor, mulți șoferi lasă prudența deoparte și urcă la volan, deși au consumat băuturi alcoolice. Un cunoscut medic român arată la cât timp după ce ai consumat alcool e prudent să conduci.

În cât timp iese alcoolul din sânge? FOTO: Depositphotos.com În cât timp iese alcoolul din sânge? FOTO: Depositphotos.com

 

 


Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuieşte pe şoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool şi atrage atenţia că dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu condiţia stopării consumului de alcool, scrie Agerpres.

 


„În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Metodele de a „păcăli” fiola, simple mituri

El evidenţiază faptul că metodele de a păcăli „fiola” care arată alcoolemia sunt doar simple mituri şi că nu au efect - nici spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor ce conţin alcool.


„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente”, spune medicul.

Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.


„Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, mai scrie Ciuhodaru.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un bărbat beat și-a lovit INTENȚIONAT cumnatul cu mașina, apoi a fugit de la fața locului

Ultimele Stiri
abonare newsletter