Sănătate

Deputatul și chirurgul Achimaș-Cadariu, despre cazul gravidei care a născut pe trotuar: „S-au descalificat”

Fostul ministru al Sănătății crede că, prin extrapolare, cazul Urziceni este tipic pentru prea multe dintre spitalele din orașele mici.

Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj Patriciu Achimaș Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj

 

 


„Spitalul din Urziceni, unde o gravidă a ajuns să nască pe trotuar, s-a descalificat ca spital, fiind doar o construcție fără noimă care nu mai poate fi alimentată în mod inutil cu banii asiguraților. Iar un primar care crede că e justificat ca «o persoană care nu știe carte», «surdomută» și de «etnie romă» să aibă parte de un tratament atât de degradant și discriminatoriu nu mai e primar, pentru că un individ ghidat de prejudecăți cu tentă rasistă nu poate reprezenta o comunitate”, a declarat deputatul PSD de Cluj, chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu.

 


Fostul ministru al Sănătății crede că, prin extrapolare, cazul Urziceni este tipic pentru prea multe dintre spitalele din orașele mici, multe incapabile să ofere servicii medicale de calitate, dar care sunt finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate deși cei mai mulți pacienți primesc diagnosticul corect și tratamentul adecvat în centrele universitare. 

„Medicina se face cu medici iar dacă tu, ca primar, ai o clădire și îi spui spital, ca să te aplaude comunitatea locală în campania electorală, nu înseamnă că oamenii vor ieși de acolo sănătoși ca printr-o magie. Banul trebuie să urmeze pacientul. Așa cum am mai afirmat, dacă în spitalul dumitale lucrurile au mers prost iar pacientul e tratat în alt spital, banii trebuie să fie decontați la spitalul care rezolvă cazul”, a spus prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.


CITEȘTE ȘI:
O femeie a născut în stradă! Ambulanţierul care a ajutat-o spune că a fost REFUZATĂ de Spitalul Urziceni
O femeie a murit după ce a născut acasă cu ajutorul unei moaşe găsită pe internet. „România nu are reglementată naşterea la domiciliu”

În opinia secretarului Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, e nevoie de dezvoltarea în continuare a marilor centre și conversia spitalelor mai mici, care se pot ocupa de triajul pacienților, recuperare în urma tratamentului și paliație.

„Centrele mici ar trebui să facă un triaj, ca oamenii să fie direcționați către instituția de care real au nevoie.
Triaj acasă, tratament în marile centre, pe urmă acasă reabilitare, recuperare și în anumite cazuri paliație. Pacientul ar beneficia de un circuit îmbunătățit iar statul ar economisi foarte mulți bani și i-ar direcționa către unitățile performante”, a mai subliniat deputatul și profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

CITEȘTE ȘI:

Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: „Să ne putem uita în ochii pacienților”

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, despre discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: „Odios!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter