Sănătate

Sindicatele din Sănătate anunță pregătiri pentru declanșarea grevei generale. Aproximativ 10% dintre medici nu vor să mai efectueze gărzi suplimentare

Sindicaliștii din Sănătate au început pregătirea pentru declanșarea grevei generale.

Sindicaliștii din Sănătate decid dacă declanșează greva generalaă/Foto: pixabay.com Sindicaliștii din Sănătate decid dacă declanșează greva generalaă/Foto: pixabay.com

 

 


Săptămâna trecută, medicii și angajații din două unități sanitare din Cluj - Spitalul Municipal Clujana și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, au protestat în curtea instituțiilor medicale. Angajații din Sănătate cer creșterea veniturilor și acordarea corectă a sporurilor.

 


Marți, membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” au anunțat că au dat startul procedurii specifice pentru declanșarea grevei generale. 

„Reprezentanții sindicatelor „Solidaritatea Sanitară” au început sesiunea de pregătire pentru declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate”, se arată în mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a federației sindicale. 


Anterior, sindicaliștii semnalau că aproximativ 10% dintre medici și-au anunțat deja intenția de a demisiona din contractele de gărzi suplimentare.

„În cadrul protestelor organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acțiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)”, potrivit unei informări a sindicaliștilor din Sănătate. 


Înștiințarea privind intenția de a demisiona din contractele aferente gărzilor suplimentare urmează să fie transmisă Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului. 

„Forma de transmitere constituie în sine o modalitate de protest, instituțiile statului luând cunoștință de nemulțumirile legitime ale fiecăruia dintre acești profesioniști din Sănătate.


Această formă de protest este îndreptată împotriva modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării”, arată membrii federației sindicale.  

Potrivit acestora, acțiunea reprezintă un avertisment, menit să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor angajaților din Sănătate. 

Sindicaliștii decid dacă încep greva generală în Sănătate

Sindicaliștii din Sănătate așteaptă să participe la o întâlnire cu reprezentanții noului Guvern pentru a afla dacă revendicările lor vor fi onorate sau nu. În caz contrar, sistemul medical din România ar putea fi marcat de grevă generală. 

„Avem promisiunea că imediat după instalarea Cabinetului Ciolacu, ne vom întâlni cu reprezentanții Guvernului pentru a definitiva negocierile Federației Sanitas”, a transmis și Claudia Petcu, secretar general al Federației Sanitas. 

Practic, consultările dintre reprezentanții celor două federații sindicale din Sănătate și Guvern, promise pentru perioada următoare, sunt decisive pentru detensionarea situației din sistemul medical românesc. 

De ce protestează angajații din Sănătate? 

Cea mai importantă revendicare vizează creșterea veniturilor, în condițiile în care în ultimii ani salariații din sistemul medical nu au beneficiat de creștere salarială. 

Medicii și angajații din Sănătate cer acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării şi anume: 

acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate; 

raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari; 

raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; 

plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, dacă revendicările nu vor fi onorate riscul declanșării grevei generale rămâne ridicat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proteste în Cluj. Angajații Spitalului Clujana și ai Spitalului Județean de Urgență au ieșit în stradă

Grevă japoneză în Sănătate și miting de protest în Piața Victoriei

Ultimele Stiri
abonare newsletter