Sănătate

Lista medicamentelor compensate și gratuite a fost extinsă. Crește accesul pacienților la tratamentul bolilor respiratorii, a cancerului și altor afecțiuni

Pacienții pot avea acces la o serie de medicamente destinate tratării cancerului mamar, a bolilor respiratorii și a tulburărilor depresive majore în urma extinderii listei de medicamente compensate și gratuite.

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă/Foto: pixabay.com Lista medicamentelor compensate a fost extinsă/Foto: pixabay.com

 

 


De la 1 mai au apărut modificări în listele medicamentelor compensate, informează medicii de familie clujeni. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost adoptat în acest sens la jumătatea lunii aprilie

 


Astfel, prin eliminarea steluței în lista de compensare, următoarele medicamente pot fi prescrise compensat de către medicii de familie fără restricțiile ce existau până în prezent:

  • nu mai au steluțe medicamente utilizate in tratamentul bolilor respiratorii, osteoporozei, hiperuricemiei, pecum: Milurit, Montelukast, Tiotropium, Mometasonum, Fluticasonum, Acid alendronic, Acid risedronic, Acid alendronic + Colecalciferol.

O altă serie de medicamente, care înainte aveau o singură steluță ca restricție de prescriere, acum au două steluțe **, ceea ce înseamnă respectarea protocoalelor de prescriere ale CNAS, precum: 


  • Fluoxetinum, Sertralinum, medicamente utilizate pentru afecțiuni psihiatrice, arată medicii de familie clujeni prin intermediul unei informări. 

Astfel, de la începutul lunii Mai, lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții români a fost extinsă. 

Concret, din 1 mai au fost introduse opt noi medicamente, acestea fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite. 


„Aproximativ 700. 000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule.

Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient”, arată Ministerul Sănătății. 


Potrivit datelor furnizate de minister, „în cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule”.

Această extindere a listei de medicamente compensate și gratuite va fi prima din acest an.

În lista preparatelor medicamentoase compensate și gratuite au fost introduse opt molecule noi -Vortioxetinum, Cariprazinum, Baricitinibum, Eribulinum, printre altele, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente din listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, din luna mai

Ultimele Stiri
abonare newsletter