Sănătate

Cerealele integrale și pâinea, esențiale în alimentația copiilor. Expert clujean: „Întăresc imunitatea și îmbunătățesc concentrarea”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică din Cluj, explică de ce sunt importante cerealele integrale și pâinea pentru sănătatea copiilor.

Pâinea, importantă în alimentația copiilor / Foto: depositphotos.com Pâinea, importantă în alimentația copiilor / Foto: depositphotos.com

 

 


Într-o manieră interesantă, expertul UBB Cluj în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, explică de ce este necesar să introducem cerealele integrale și pâinea în alimentația copiilor.

 


Cerealele și pâinea, simbolizate de opalul strălucitor, reprezintă o sursă importantă de energie, vitamine, minerale și fibre. Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă și menținerea sănătății copiilor, asigurându-le energia de care au nevoie pentru a crește și pentru a face față provocărilor vieții. Prin includerea cerealelor integrale și a pâinii în alimentația lor, copiii își pot întări sistemul imunitar, îmbunătăți concentrarea și preveni diverse afecțiuni legate de nutriție”, a spus Răzvan Cherecheș.

Nu doar că a prezentat beneficiile acestor alimente pentru sănătatea copiilor, ci a creat o întreagă poveste pe care părinții să le-o citească celor mici pentru a le atrage atenția spre o alimentație sănătoasă. 


Povești pentru copii despre sănătate

Cu personaje atractive, acțiune și aventură, Cherecheș a creat „Cronicile Pământului Străvechi”. Prima poveste sună în felul următor:

Povești despre sănătate de citit seara copiilor
Cronicile Pământului Străvechi 
Cartea 1 - Opalul Misterios


Într-o lume îndepărtată, în vremurile Pământului Străvechi, trăia o tânără luptătoare pe nume Nara, cu ochi strălucitori și părul ca focul. Crescută în satul Valcoris, un loc pitoresc înconjurat de păduri întinse și munți măreți, Nara era cunoscută pentru curajul și îndrăzneala ei în fața pericolelor. În noaptea nașterii sale, un fulger strălucitor a lovit pământul și un leu măreț a străbătut pădurea, semn că Nara era destinată să protejeze lumea și să schimbe soarta ei.

Într-o noapte, Nara a avut un vis îngrozitor - o putere întunecată amenința să distrugă lumea ei și Nara știa că ea era singura care putea să o oprească. În visul ei, cinci pietre prețioase strălucitoare o așteptau, fiecare simbolizând o parte esențială a unei alimentații sănătoase. Prima dintre ele era un opal, o piatră prețioasă galbenă, reprezentând cerealele și pâinea, ascunsă într-o peșteră în partea sălbatică a muntelui.


Nara a pornit la drum spre peșteră, străbătând pădurea în care copacii falnici păreau să-și împletească crengile într-un dans fermecat. Pe măsură ce avansa, pășea cu grijă printre frunzele căzute și tufișurile dese, simțind sub picioarele ei pământul moale și umed. În timp ce se apropia de peșteră, a traversat un râu al cărui susur calm îi dădea o senzație de pace și liniște. Odată ajunsă la poalele muntelui, peștera se deschidea în fața ei, gura ei întunecată și adâncă părând să ascundă un mister necunoscut.

În adâncurile întunericului, opalul era păzit de un șoarece uriaș și fioros pe nume Rattius, care nu avea de gând să lase pe nimeni să pună mâna pe piatra lui prețioasă. Nara a înțeles că pentru a învinge acest adversar redutabil, va trebui să se bazeze pe curajul și inteligența ei. Folosind o strategie ingenioasă, Nara l-a provocat pe Rattius să iasă din peșteră și să se angajeze în luptă.

Lupta a fost intensă și plină de suspans. Rattius a încercat să lovească pe Nara cu coada lui, dar Nara a reușit să se ferească agil de fiecare lovitură. Ea a observat că, după fiecare atac, Rattius devenea tot mai obosit și mai lent în mișcări. Nara și-a dat seama că trebuie să profite de acest moment de slăbiciune a adversarului.

Așteptând momentul potrivit, Nara a sărit în aer și, cu o mișcare rapidă și precisă, a reușit să taie coada lui Rattius cu sabia ei ascuțită. Rattius, lovit de durere și șoc, s-a prăbușit la pământ, înfrânt.

Cu Rattius învins, Nara a intrat în peșteră și a luat opalul. Imediat ce a atins piatra prețioasă, aceasta a strălucit, dezvăluindu-și secretele. Nara a înțeles că opalul simboliza importanța cerealelor și a pâinii într-o alimentație sănătoasă, esențiale pentru energia și forța de care avea nevoie în luptă. Pe măsură ce Nara pășea în afara peșterii, s-a gândit la celelalte patru pietre prețioase și la ce lecții ascundeau ele despre o alimentație sănătoasă. Ea a simțit o putere nouă în interiorul ei, oferită de cunoștințele dobândite și a jurat să găsească toate pietrele pentru a învinge amenințarea întunecată.

Aventura Narei nu se încheiase, ci abia începuse - Nara era hotărâtă să afle mai multe despre celelalte pietre prețioase și să le folosească puterea pentru a-și proteja lumea de vrăjitorul malefic. Povestea Narei ne învață că, pentru a fi puternici și sănătoși, avem nevoie să ne hrănim bine și să ne asigurăm că avem o alimentație echilibrată.

Și acum, în timp ce Nara se pregătește să-și continue călătoria, întâlnirea cu Solan, un alt erou al vremurilor străvechi, este mai aproape decât și-ar fi putut imagina. Ce aventuri și pericole îi așteaptă pe cei doi în căutarea următoarelor pietre prețioase? Ce secrete ascunse vor descoperi pe drum? Vom afla în curând, în următoarea poveste din Cronicile Pământului Străvechi”, a relatat expertul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Infecțiile nosocomiale, transmise ușor prin unghii lungi, cu ojă deteriorată sau bijuterii. Expert din Cluj: „Raportați conducerii spitalelor!”

Topul alimentelor din întreaga lume. Cele mai bune și cele mai proaste mâncăruri românești

Ultimele Stiri
abonare newsletter