Sănătate

Femeile se pot testa GRATUIT pentru cancerul de col uterin și cel de sân, toată luna martie, la Cluj Arena

Printr-un proiect aprobat de Consiliul Județean, femeile se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin și cel de sân în luna martie, pe esplanada Cluj Arena.

Mamografie / Foto: depositphotos.com Mamografie / Foto: depositphotos.com

 

 


Consiliul Județean Cluj a aprobat în cadrul ședinței ordinare din data de marți, 28 februarie, încheierea unui protocol de colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Protocolul prevede sprijinirea unității sanitare în derularea a două proiecte cu finanțare europeană ce vizează prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân.

„Doar participarea la programele de testare poate salva vieți, motiv pentru care doamnele interesate sunt așteptate la Cluj Arena, pe durata lunii martie, pentru a se testa”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj


Condițiile pentru testarea gratuită

Ambele programe de screening urmăresc informarea, educarea pentru sănătate și testarea în masă a populației supuse riscului:

  • Primul proiect vizează depistarea precoce a cancerului de col uterin și, în acest fel, reducerea incidenței acestuia, respectiv reducerea mortalității specifice, pe termen mediu și lung, prin intervenții de screening organizat. Acesta se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, din cele șase județe ale regiunii Nord-Vest, respectiv Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bihor și Bistrița-Năsăud.
  • Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv general creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce – screening, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Acesta se adresează femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani din Regiunea de Nord-Vest.

Sprijinul Consiliului Județean în derularea celor două proicte constă în punerea la dispoziție, în mod gratuit, a unor spații aflate în proprietatea sa, unde să fie realizate procedurile specifice, respectiv asigurarea cheltuieilor de funcționare a acestor spații. Totodată, autoritatea clujeană își asumă facilitarea dialogului Institutului Oncologic cu autoritățile locale din județ și cu mediul de afaceri, în vederea creșterii numărului de beneficiari, precum și promovarea inițiativelor.


Ambele programe pentru depistarea cancerului de col uterin și cancerului de sân se vor desfășura în perioada 6-31 martie 2023, între orele 08:30-20:00, la unitatea mobilă de testare de la Cluj Arena.

Informații și programări pentru teste gratuite Babeș Papanicolaou / HPV: 0215 277 598, de luni până vineri, în intervalul 9:00-18:00.


Foto: Consiliul Județean Cluj

Mamografii gratuite cu programare prealabilă la numărul 0758 621 395, între oorele 08:30 - 16:00, de luni până vineri.

Foto: Consiliul Județean Cluj

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Femeile pot primi vouchere cadou de până la 300 de lei de la angajator de 8 martie, Ziua Femeii

Dan Eniu, chirurg oncolog și profesor UMF Cluj: „1 din 8 femei fac cancer de sân.” Ce măsuri de prevenție poți lua și cum îți afectează stilul de viață sănătatea?

Ultimele Stiri
abonare newsletter