Sănătate

Focar de gripă aviară în apropiere de granița cu România, la o fermă de rațe

Autoritățile maghiare au confirmat existența unui focar de gripă aviară la o fermă de rațe din apropierea graniței cu România.

Focar de gripă aviară în apropiere de granița cu România, la o fermă de rațe. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată de laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (Nébih) în judeţul Békés şi la Budapesta - informează site-ul oficiului, citat de agenția naționala de presă din Ungaria, MTI.

 


Virusul înalt patogen al gripei aviare a fost descoperit într-o fermă cu 2.000 de raţe mulard de la Battonya, în apropiere de graniţa cu România, într-o zonă a judeţului Békés până acum neafectată de epidemie. Laboratorul Nébih a detectat prezenţa subtipului H5N1 în probele prelevate înainte de transportul animalelor la abator. Îngrijitorii nu au observat semne de boală la animale.

Zonă de protecție, stabilită în județ

Specialiştii sanitari veterinari au luat măsurile necesare prevenţiei epidemiei şi au stabilit o zonă de protecţie şi supraveghere. În zonele neafectate ale judeţelor Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád rămân în vigoare restricţiile introduse anterior şi testele obligatorii prin tamponare.


În plus, testarea prin tamponare înainte de deplasarea tehnologică a păsărilor de apă este obligatorie în întreaga ţară.

Mortalitatea bruscă a fost observată recent şi la păsări captive de la un adăpost de animale din Budapesta. Probele prelevate au demonstrat şi în acest caz prezenţa subtipului H5N1 al virusului.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Focar de pestă porcină africană în Cluj! 29 de localități supravegheate, inclusiv în județele vecine

Ultimele Stiri
abonare newsletter